Zink, een belangrijk maar minder bekend mineraal

Wat is zink?

Zink is een essentieel spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam en onder andere betrokken bij een normale stofwisseling, behouden van een goede weerstand en helpt bij de vorming van eiwitten. Na ijzer is zink het meest voorkomende spoorelement in ons lichaam. Hiervan hebben we zo’n 2 – 4 gram in ons lichaam. Je kunt dus wel nagaan hoe belangrijk dit mineraal is voor het goed functioneren van diverse processen in ons lichaam.  De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is voor volwassen vrouwen is 7 milligram per dag en voor mannen geldt 9 milligram per dag. De maximale hoeveelheid is 25 milligram per dag. Echter kan ons lichaam zelf geen zink aanmaken waardoor het belangrijk is om voldoende uit onze voeding te halen of te suppleren. 

Functies van zink

Zink heeft een tal van functies in ons lichaam en speelt een belangrijke rol om verschillende processen in ons lichaam goed te  laten verlopen.
Zink is cel beschermend. Dit houdt in dat de gezonde cellen en weefsels worden beschermd tegen oxidatieve schade zoals luchtvervuiling en, UV-straling. Ook heeft zink een positieve invloed op ons immuunsysteem.

De normale stofwisseling wordt ondersteunt. Zinkt speelt een rol bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA. Daarnaast biedt het ondersteuning van een gezond zuur-base evenwicht.

Goed voor het skelet, zink is van belang voor de samenstelling en de aanmaak van botten, maar helpt ook bij de opbouw van eiwitten. Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaan onze nagels, haren en de huid uit collageen. Zink ondersteund het herstellend vermogen en voed de huid, zorgt dat onze haargroei normaal is en behoud onze nagels.

Niet alleen voor onze lichamelijke functies en onderhoud is zink belangrijk maar ook voor onze mentale gezondheid en vruchtbaarheid.  Tijdens drukke werkzaamheden helpt zink bij mentale druk en inspanning en draagt het spoorelement bij aan een normale weerstand tegen stress. Daarnaast draagt zink bij aan een normale vruchtbaarheid en voortplanting en stimuleert deze de productie van de zaadcellen.

Kortom, zink is een mineraal waar we niet snel of nauwelijks bij stil staan. Waar we van denken dat we voldoende binnenkrijgen. Maar het kan zomaar zijn dat je toch bepaalde klachten hebt die wijzen op een zinktekort.

Zinktekort

Een tekort aan zink kan ontstaan omdat je onvoldoende van dit mineraal uit jouw voeding haalt, tenzij je hier heel specifiek op let. Daarnaast is het belangrijk dat je producten die een veel zink bevatten eet in de juiste combinaties met andere voeding. Maar hoe weet je nu of je een te kort aan zink hebt?
Risico factoren voor een zinktekort zijn oa; eten van fastfood of het drinken van veel frisdrank (de fosfaten uit frisdrank binden zink), alcohol, vegetarisch voedingspatroon, infecties, stress, chronische aandoeningen (nier- en leveraandoeningen) of vanwege sportbeoefening.

De meeste geraffineerde suikers, granen en fastfood bevatten weinig zink en andere belangrijke voedingsstoffen. Als de zinkbehoefte is vergroot door immuunziekte, operatie of zwangerschap/lactatie, kan het zijn dat er een tekort ontstaat. Het zinktekort is gelukkig niet groot en goed te behandelen met suppletie of zinkrijke voeding.

Symptomen van een zinktekort
– Verminderde reuk & smaak
– Verminderde afweer, je bent sneller of vaker ziek
– Problemen met glucose homeostase
– Huidproblemen
– Groeiproblemen

Voedingsbronnen van zink

Nu je weet dat ons lichaam geen zink kan aanmaken is het belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via onze voeding. Maar welke voeding is een goede bron van zink?  Van nature is eiwitrijke voeding een goede en rijke bron van zink. Met name schaal- & schelpdieren zijn rijk aan dit mineraal, zoals oesters. Daarnaast zijn rood vlees, krab en met mate gevogelte en vis ook goede bronnen van zink.

Wanneer je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon hebt is het belangrijk zink te halen uit hele granen, noten & zaden en peulvruchten. Met name pecannoten en pompoenpitten bevatte een hoog gehalte aan zink.  In onze voeding zit een hoop geraffineerde granen verwerkt. Dit zijn vermalen graankorrels waar de zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd worden. Dit houdt in dat 80% van het zinkgehalte verloren gaat, zink is vooral aanwezig in de schilletjes en vliesjes van de graankorrel. Een aantal voorbeelden hiervan zijn witbrood, witte rijst, lasagne en koekjes. Kies dus liever de volkoren variant zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Groenten en fruit bevatten helaas weinig zink maar bevatten wel andere belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Voedingsbronnen
– (orgaan)vlees
– Schaal- & schelpdieren
– Gevogelte
– Kaas
– Noten & zaden 
– Hele graanproducten 

Zink-methionine suppletie

Zink gebonden aan het aminozuur methionine wordt direct opgenomen via specifieke receptoren aan het begin van de dunne darm. Deze combinatie zorgt voor een uitstekende opname in ons lichaam. In de meeste gevallen kan suppletie met de combinatie zink-methionine in een lage dosis worden gesuppleerd, omdat dit al voldoende is om een tekort te voorkomen of aan te vullen. 
De meeste mensen kunnen zink-methionine goed verdragen. Het advies is wel om deze tabletten niet in de nemen op een nuchtere maag, soms kan dat wat klachten geven als misselijkheid. Twee goede supplementen die niet alleen zink bevatten maar ook ijzer, calcium en vitamine D zijn Forever Nature-Min en de Forever Immublend.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?