fbpx

Wat is het verschil tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel?

De zoete aardappel is tegenwoordig niet meer weg te denken. Overal is deze oranje bataat te verkrijgen en wordt steeds vaker gebruikt in de keuken. Er wordt beweerd dat de zoete aardappel een gezondere keuze is dan de gewone aardappel. Maar is dat wel zo? In dit artikel ga ik je de verschillen zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Veel mensen denken dat aardappels ongezond zijn vanwege de vele koolhydraten. Echter ben ik het hier niet mee eens. In sommige gevallen is een koolhydraatarm dieet beter bijvoorbeeld bij epilepsie of diabetes. Hierbij is het wel van belang dat je let op je koolhydraat inname. Voor een gemiddeld mens is de aardappel een heel gezond en prima product. Je lichaam heeft immers wel koolhydraten nodig. Maar is de zoete aardappel echt zoveel beter en gezonder dan de gewone aardappel?

De zoete aardappel

Je hebt vast wel eens overwogen om een zoete aardappel te kopen, alleen wist je misschien niet precies wat je ermee moest maken of kocht je deze niet omdat je niet van een gewone aardappel houdt. Een zoete aardappel, ook wel bekend als bataat wordt vaak verward met een yam of een cassave. Echter zijn dit beide hele andere producten. Zelfs tussen de zoete aardappelen vindt je nog verschillen. Zo kun je een zoete aardappel hebben die oranje is van kleur, maar ze zijn er ook met een witte of een paarse binnenkant. Dit zorgt voor een verschil in voedingswaarde. De zoete aardappel groeit onder de grond en is niets meer dan een verdikte wortel van een plant.

De voedingswaarde

Om een voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen te vergelijken gebruik ik de NEVO tabel, Nederlandse Voedingsstoffenbestand. De RIVM geeft deze uit en is een betrouwbare bron als het gaat om voedingsmiddelen. Onderstaande tabel geeft de voedingswaarde weer van de gewone aardappel en de zoete aardappel per 100 gram onbereidt product.

Product

Energie

Koolhydraten

Suiker

Eiwit

Vet

Verz. vet

Vezels

Gewone aardappel

88 kcal

19 g

1 g

2 g

0 g

0 g

2 g

Zoete aardappel

98 kcal

21 g

6 g

1 g

0 g

0 g

2 g

De zoete aardappel bevat iets meer koolhydraten en minder eiwit dan een gewone aardappel, echter zijn de verschillen minimaal. Wanneer je de vitamines en mineralen gaat vergelijken zie je dat de zoete aardappel meer beta-caroteen bevat (met name de oranje zoete aardappel), vitamine C en calcium. Het gehalte aan magnesium, zink en vitamine B6 is in de gewone aardappel hoger. Beide aardappelen hebben zo zijn voordelen en passen daarom allebei in een gezond voedingspatroon.

Glycemisch index 

De zoete aardappel heeft een lagere glycemische index dan een normale aardappel. Dit houdt in dat de koolhydraten uit de zoete aardappel langzamer worden opgenomen in ons lichaam. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel geleidelijk, kunnen je organen de koolhydraten beter verwerken waardoor je minder snel weer trek hebt. Een lagere glycemische index heeft dus een positief effect op ons lichaam.
Bij de zoete aardappel is deze glycemische index niet zo extreem laag dat je hier onbeperkt van kunt eten. Net als bij een gewone aardappel is het verstandig om een niet al te grote portie te nemen.

De smaak

De zoete aardappel is heel anders qua smaak dan een gewone aardappel. Zelf vind ik deze aardappel smaakvoller en wat zoeter dan de gewone aardappel. Ook met schil is de zoete aardappel lekkerder dan de gewone aardappel.

Bereidingswijze

Zowel de zoete als de gewone aardappel kun je het beste koken of stomen. Ze behouden op deze manier de meeste voedingsstoffen. Bereid je ze in de oven, dan verliezen ze een deel en door de langere bereidingstijd ook een hoop vocht. Hierdoor heb je meer aardappelen nodig om je verzadigd te voelen.
Wil je liever gebakken aardappels? Gebruik een eetlepel olie om de aardappelen in te bakken, omdat deze een deel van de olie opzuigen en je anders teveel binnenkrijgt. Let wel op, gebakken aardappelen zijn minder gezond dan gestoomde of gekookte aardappelen.
Als laatste heb je nog de minst gezonde optie, namelijk frituren. Tijdens het frituren ontstaan er transvetten die niet goed zijn voor je gezondheid. Eet daarom ook niet elke dag gebakken of gefrituurde aardappelen maar wissel dit af.

Mijn eigen mening

Zowel de zoete- als  de gewone aardappel vind ik prima in een gezonde leefstijl passen. De verschillen tussen beide aardappelen zijn minimaal, alleen de hoeveelheden van sommige vitamines en mineralen verschillen wel. Ze hebben daarom allebei hun eigen voordeel. 
Zelf vind ik de zoete aardappel lekkerder dan de gewone aardappel, omdat deze meer smaak heeft. Daarnaast kun je standaard recepten weer heel anders laten smaken door het gebruik van een zoete aardappel. Ruil in een stamppot de gewone aardappel in voor de zoete of pof ze een keer in de magnetron.  

Welke aardappel is jouw favoriet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?