fbpx

Waarom jezelf doelen stellen zo belangrijk is + 5 tips

Dromen. Iedereen heeft dromen. Sommige zijn groot andere weer klein. De een heeft een actieve en uitdagende droom, de ander een reislustige. Waar zouden we zijn zonder dromen? Dromen geven ons de mogelijkheid om te ontsnappen aan de realiteit, de moeilijke en lastige dingen van het leven. Dromen geven ons een moment van rust en kalmte. Dromen hebben voor iedereen een andere betekenis, daarom vind ik het mooi en waardevol.

Voor mij zijn mijn dromen doelen geworden. Ik ben iemand die heel veel wil. In mijn hoofd heb ik alles al uitgedacht, weet ik wat ik wil maar de stap om te beginnen vind ik lastig. Soms weet ik ook niet waar ik moet beginnen omdat ik alles leuk vind. Voor sommige dromen mag ik meer uit mijn comfortzone stappen wat ik best lastig vind en waarin ik mezelf de tijd geef om naar toe te groeien. Soms laat ik de mening van de ander teveel meetellen of heb ik teveel negatieve gedachten die mij ervan weerhouden om te beginnen aan mijn doelen. Vaak zijn dit terugkerende gedachten als; ik ben niet goed genoeg, ik kan het toch niet, ik ben het niet waard.

Wat verteld een droom mij ? Wat houd mij tegen om deze droom werkelijkheid te laten worden ? Wat heb ik ervoor nodig om deze dromen om te zetten in kleine doelen, om het haalbaar te maken?

De antwoorden op deze vragen onderzoek ik en schrijf ik op. Op deze manier is het voor mij een stuk overzichtelijker dan wanneer ze in mij hoofd chaos creëren. Als alles op papier staat begint het echt te worden. Mijn grootste dromen zijn: de wer
eld over te reizen, mij niet te hoeven vestigen op een plaats & nog meer mensen helpen met mentale problemen, mensen helpen bij het verbeteren van zijn/haar gezondheid en te laten zien waarom de juiste voeding zo belangrijk is. 

Maar waarom zijn doelen stellen zo belangrijk en hoe begin je hiermee? 

1. Zorg voor meer focus en minder afleiding

Heb je nog geen concreet doel voor jezelf? Twijfel je welke kan je op wil? Dan wordt het eens tijd dat jij je hierop gaat focussen, want zonder een doel ga je niet veranderen, blijf je doen wat je altijd al deed en zullen jouw dromen nooit werkelijkheid worden. Daarnaast voorkomt een doel dat je minder vaak bent afgeleid door internet, mail of social media.
Begin klein. Focus je aandacht op een paar doelen, niet op een hele lijst. Deze doelen kun jij aan het eind van het jaar bereikt hebben. Bij het nemen van kleine stappen en je hierop te focussen, ga je kleine veranderingen zien waardoor je langzaam jouw einddoel bereikt.

Wanneer jij jouw doel duidelijk voor ogen hebt en hier ook echt aan wil werken, voorkom je dat jij je energie en tijd verspilt aan onbelangrijke zaken. Of dat je andermans doelen helpt te vervullen in plaats van die van jezelf. Het stellen van een doel helpt je om je aandacht te richten op iets wat voor jou belangrijk is, waar jij energie van krijgt. 
Daar waar je je aandacht op richt, vloeit je energie naar toe.

                                                                                          ‘Energy flows where the attention goes.

Focus houden op jouw doel wordt makkelijker wanneer je de hoofd- en bijzaken scheidt en beslissingen durft te nemen. Begin klein. Sta eens meer stil bij alles wat je doet, sta eens stil bij de vraag; draagt dit bij aan het behalen van mijn doel? Is het antwoord nee, stop daar dan mee. Kijk wat daarvoor in de plaats wel helpt om jou weer een stap dichterbij jouw doel te brengen. Zeg; nee, tegen afleidingen, bepaalde afspraken of keuzes. Je zal zien dat de kans groter is dat jij krijgt wat voor jou belangrijk is.

2. Haal het maximale uit jezelf

Als je jouw doelen helder hebt wil je er ook alles aan doen om deze te behalen. Wanneer ik naar mezelf kijk, wil ik alles uit mezelf halen om maar dat doel te bereiken. Om het einddoel ook zo goed mogelijk te hebben behaald en te weten dat ik er alles aan heb gedaan. 
Stel daarom grote doelen die haalbaar zijn. Een groot doel stimuleert je om alles eruit te halen wat erin zit. Om breder te denken, om uit je comfortzone te stappen en om grenzen te verleggen. Je gaat hierdoor niet alleen jouw doel behalen, maar je groeit ook als persoon. Je leert meer over jezelf, je presteert beter en krijgt meer zelfvertrouwen.  

Dit kleine experiment laat je dat ervaren: Ga op een stoel zitten en steek je handen zo hoog mogelijk in de lucht. Hou dit 5 seconden vol en probeer dan je handen nog ietsje hoger te krijgen. Lukte dat? Vast wel.

Je had je handen ook de hele tijd op maximale hoogte kunnen houden. De opdracht was immers ‘zo hoog mogelijk’. Door het doel ‘nog hoger’ kwam je echter net dat tikkie verder. Met andere woorden: een doel stellen vergroot je prestatie.

Denk daarom groot en out of the box. Blijf niet in jouw eigen hoofd denken en bekijk niet alleen de mogelijkheden waar jij je fijn bij voelt.  Daag jezelf uit! Soms voelen beslissingen die je moet nemen nog niet helemaal jou, maar helpen ze je wel verder om jouw doel te bereiken. 
Je weet wanneer je een goed doel hebt als deze je uitdaagt, je doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld en je zelfvertrouwen gaandeweg groeit. Maak je doelen realistisch en haalbaar. 

Laat je niet beïnvloeden door angstgedachten of negatieve gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik kan het toch niet’, ‘wat als het niet lukt?’ 
Wanneer je in deze gedachtegang meegaat, ga jij je doel ook niet behalen, haal je jezelf alleen maar naar beneden en ervaar je ook geen motivatie meer. 
Buig deze negatieve gedachtes om naar ‘ik kan dit’ , ‘ik ga dit doen, ongeacht wat de ander zegt’, ‘dit jaar zet ik mezelf op de eerste plek’ etc.

3. Ontdek je innerlijke drijfveren voor meer motivatie

De doelen die je jezelf hebt gesteld voor aankomend jaar, maken je innerlijke drijfveren, verlangens en passies wakker. Als jij jouw doel concreet hebt geformuleerd, een stappenplan hebt gemaakt en hiermee aan de slag gaat wordt er iets in jouw aangewakkerd. Jouw innerlijke kracht wordt aangezet, je voelt nieuwe energie en motivatie. Je vind het leuk om te werken aan jouw doel omdat jij jouw passies, waarden en ambities erin kwijt kan.

Als je bezig bent met het realiseren van jouw droom, kom je probleemloos in actie. Het kost je geen extra energie of moeite. Je bent creatiever met het bedenken van oplossingen of nieuwe strategieën die je dichter bij je ambitie of passie brengen. Met als gevolg dat jij jouw doel aankomend jaar wel gaat behalen.

Het is heel normaal dat je tijdens dit proces je motivatie een beetje verliest of een tegenslag op je pad komt. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar zet je schouders eronder. Zorg ervoor dat jij je weer gaat consenteren op jouw doel. Stel jezelf daarom eens onderstaande vragen. Om je focus weer terug te krijgen en om te kijken waar jij staat in het proces. De antwoorden geven je weer nieuwe inzichten, nieuwe  energie en ik hoop ook weer nieuwe motivatie. Een doel behaal je niet zomaar. Je hebt er doorzettingsvermogen en discipline voor nodig. Het gaat met vallen en op staan, leer van deze momenten en sta vaker stil bij wat je allemaal al hebt bereikt.

  • Waar doe je het voor?
  • Wat heb je allemaal al bereikt?
  • Wat ging goed en wat zou je nu anders doen?
  • Kan je hulp vragen of kennis opdoen? 

4. Deel je doelen op in subdoelen en blijf jezelf vragen stellen

Heb jij jouw doel voor 2021 al helder? Is deze haalbaar of heb je de lat veel te hoog gelegd? Is jouw einddoel een te groot doel om in een keer te behalen?
Ik stel mezelf altijd grote doelen, waarbij ik de lat veel te hoog leg. Deze kan ik dan ook niet behalen in een maand of een aantal weken. Om teleurstelling tegen te gaan of om de motivatie te verliezen tijdens het proces, maak ik subdoelen. Mijn einddoel deel ik op in kleinere doelen. Zo heb je niet alleen elke week of elke maand een succes te vieren, maar kom je ook steeds een stap dichterbij je einddoel. Je zorgt dat de lat wat lager komt de liggen, door de kleinere successen onderweg blijf je gemotiveerd, blijf je uitgedaagd om ook het volgende doel te behalen en heb je minder focus op alleen het einddoel.

Daarnaast hebben subdoelen nog een andere functie. Wanneer je merkt dat je doel te groot is of niet haalbaar is in de tijd die je voor ogen had. Kan je doormiddel van jouw subdoelen je doel bijschaven. Stel jezelf bovenstaande vragen nog een keer en kijk welk subdoel je hierbij kan maken. Pas je plan van aanpak aan, geef jezelf meer tijd en ruimte om jouw einddoel te behalen of sla een andere weg in wanneer je merkt dat het einddoel niet meer helemaal bij je past.

                      Geniet van jouw successen die je behaald. Voel dat je steeds krachtiger in je schoenen staat en je zelfvertrouwen groeit. 

 

5. Geniet van het proces en de progressie zijn belangrijker

Als je werkt aan jouw doel waarbij je tussendoor successen behaald, geniet je meer  van iedere stap die jij dichterbij jouw einddoel komt.
Zeker wanneer jouw doel te maken heeft met jouw passie en ambitie. Je bent creatief, onderneemt actie en krijgt vooral nieuwe energie als jij bezig bent met jouw doel. 

Je bent aan het groeien. Je groeit niet alleen naar jouw doel toe, maar je leert onderweg ook nieuwe dingen. Je ontdekt nieuwe talenten van jezelf, je ervaart jouw innerlijke kracht en dat je veel meer durft nu je buiten je comfortzone dingen aanpakt en  uitprobeert. Je mindset verandert, je zelfvertrouwen groeit en waar je eerder luisterde naar de innerlijke criticus of de negatieve gedachten, merk je dat je nu meer durft te vertrouwen op je eigen ik.

Genieten van het proces, de progressie en alles wat je leert onderweg, is naar mijn idee belangrijker da het behalen van jouw einddoel.  Een doel hebben is belangrijk, maar focus je niet teveel hierop. Het is belangrijk dat je tussendoor bewust stilstaat en kijkt wat je allemaal al hebt bereikt. Wat je hebt geleerd en wat je hebt ondernomen om te zijn waar je nu bent.  
Haal het maximale uit jezelf, ben je bewust van jouw reis die leidt naar jouw einddoel. Onderweg groei jij namelijk het meest!

Analyseer en kijk welke doelen je uit jouw dromen kunt halen. Neem het risico en zet je gedachtes om in het uitvoeren en behalen van jouw doelen. Het maakt niet uit hoe groot of kleine deze doelen zijn. Ga er voor want het is mogelijk om jouw droom te realiseren. Zonder onze dromen hebben we geen doel in het leven. Zonder onze dromen kunnen we niet meer ontsnappen aan de werkelijkheid en lastige dingen van het leven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?