fbpx

Veganisme, wat houdt het in?

’Veganisme is voor mij niets nieuws meer. Ikzelf eet al een aantal jaren plantaardig en daar voel ik me erg goed bij. Er zijn zoveel verschillende recepten die je kunt maken of combinaties waar je normaal gesproken niet aan zou denken. Daarnaast ben ik van mening dat het goed is voor het milieu, de aarde, het klimaat, de dieren en je gezondheid.

In Nederland wordt het steeds populairder en verdwijnt langzaam het ‘geitenwollensokken’ imago. Steeds vaker zie en hoor je het voorbijkomen op Social Media, meer informatie in boeken en in de supermarkt wordt het assortiment steeds uitgebreider. Door je omgeving word je niet raar aangekeken wanneer je vertelt dat je veganistische of plantaardig voedingspatroon hebt of wanneer je ook zo leeft. Maar wat houd dit nu precies in ? En waarom begint iemand met deze leefstijl? In dit artikel wil ik hier wat meer op in gaan.

Wat houdt een veganistische leefstijl in?

Veganisme is een leefstijl waarbij er geen gebruikt wordt gemaakt van dierlijke producten. Denk hierbij aan zuivel, vlees, vis of honing, er wordt vooral plantaardig gegeten. Vaak wordt de keuze voor kleding ook aangepast, producten zoals bont, leer en wol worden vermeden. Verzorgingsproducten waarin dierlijke producten zijn verwerkt of waar dierproeven voor zijn gedaan worden ook niet gebruikt. Gelukkig zijn hiervoor tegenwoordig steeds meer alternatieven te vinden in diverse winkels.Binnen de veganistische leefstijl zijn er ook een aantal verschillende categorieën. Sommige mensen hebben een plantaardige of deels plantaardige leefstijl, maar zijn zich niet zo bewust van het dierenleed, het milieu of het klimaat als een veganist en leven hier dan ook niet naar.

Welke categorieën zijn er ?

Flexanisten: Mensen die grotendeels plantaardig eten maar af en toe kiezen voor een dierlijk product.

Raw Vegans: De naam zegt het al er wordt alleen rauwe voeding gegeten. De voeding wordt verwarmd tot 37 graden Celsius.

Freegans: Zij proberen zonder geld te leven en kiezen daarom bewust om te leven van alles wat over is. Denk hierbij aan het voedsel dat wordt weggegooid door de supermarkten. Over het algemeen is het dieet wel plantaardig alleen soms worden er toch dierlijke producten geconsumeerd omdat het anders weggegooid zou worden.

Fruitarisme: Deze mensen eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Er worden geen producten gegeten waarvoor een plant is gedood of beschadigd. Binnen deze categorie zijn er wel stromingen die af en toe zuivel en eieren consumeren.

Waarom een veganistische leefstijl ?

Niet elke veganist heeft dezelfde principes of vindt het dierenwelzijn de belangrijkste reden voor een plantaardige leefstijl. Zo kunnen gezondheid, natuur & milieu, geloof/levensvisie en medemens ook een van de beweegreden zijn voor een veganistische leefstijl. Hieronder bespreek ik elke reden kort.
Dieren: Veel veganisten zijn veganist geworden vanuit de wens om niet bij te dragen aan het dierenleed. Door een veganistische leefstijl kan het aantal dieren dat hier jaarlijks aan lijd sterk worden beperkt. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als productie of gebruiksmiddel.

Medemens: Steeds meer mensen in Nederland – maar ook over de rest van de wereld- zijn zich bewust van de productie voor vlees en zuivel. Op dit moment wordt zo’n 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt. Het is veel effectiever om deze landbouwgrond te gebruiken voor de voedselproductie voor de menselijke consumptie. Dit kan voor een groot deel het wereldvoedselprobleem oplossen.

Natuur & Milieu;De veehouderij is voor 18% verantwoordelijk van alle broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Wanneer je veganist bent wil je hier niet aan bijdragen. Je kiest met een plantaardige leefstijl bewust voor een duurzaam alternatief en draagt bij aan een schonere en leefbare planeet.

Gezondheid;Een veganistische leefstijl is niet alleen goed voor de dieren en onze aarde maar ook voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat we gezond en energiek blijven. Door plantaardige voeding wordt de kans op hart- en vaatziekte, kanker en andere ziekten verkleint. Dit komt omdat plantaardige voeding geen cholesterol en minder verzadigde vetten bevatten, maar wel veel vitamines, mineralen, koolhydraten en eiwitten die weer goed zijn voor onze gezondheid. Ook de topsporters worden steeds enthousiaster over deze leefstijl.

Geloof/Levensvisie;Mensen die een veganistische leefstijl hebben staan meer open voor spiritualiteit, genieten meer van de natuur en de kleine dingen in het leven– ze voelen zich meer verbonden met de natuur, voelen zich hiermee verbonden en geven minder om materialistische spullen- en leven meer in het nu. Nu geldt dit natuurlijk niet voor iedereen. Daarnaast zijn compassie en barmhartigheid erg belangrijk, wat anderen weer inspireert.

Ik hoop dat je nu een beetje weet wat een veganistische leefstijl inhoudt en dat er meerdere vormen zijn. Wel is er een overeenkomst, door een plantaardige leefstijl draag je bij aan verminderen van dierenleed, meer duurzaamheid en verbeter jij jouw eigen gezondheid. Samen dragen we bij aan een betere plek voor onszelf en de generatie na ons.

 

Overweeg jij om meer plantaardig of vegetarisch te gaan eten? Weet je niet goed waar te beginnen of zie je door de bomen het bos niet meer.
Ik kan jou daarbij helpen! In 8 weken leer ik jou alles over een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon, hoe jij makkelijke en voedzame gerechten kunt bereiden, krijg je tips en handvatten en nog veel meer! Schrijf je NU in en ontvang mijn E-book MaeVitae; Lekker & Gezond Leven GRATIS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?