Seizoensgroenten en -fruit

Tegenwoordig kunnen we bij elke supermarkt een magazine meenemen waar niet alleen recepten instaan maar ook informatie over streekproducten of duurzaamheid. Mij is opgevallen dat er steeds vaker het woord seizoengroenten of -fruit gebruikt in deze magazines. Maar wat houden seizoensgroenten en -fruit eigenlijk in? het gebruik maken van seizoensgroenten en -fruit echt minder belastend voor het milieu? 

Waarom kiezen voor seizoensgroenten en -fruit?

Variatie

Eten van groenten uit het seizoen is niet alleen goed voor het milieu, maar we wisselen ook op een natuurlijke manier af. Zo brengen we meer variatie aan in onze voeding zonder dat we hier al te veel mee bezig zijn en krijgen we alle voedingstoffen binnen die ons lichaam nodig heeft. Zo hoeven we minder vaak een multivitamine tablet te pakken maar krijgen we dankzij onze voeding de vitaminen en mineralen binnen. Kinderen ontwikkelen smaken en krijgen meer kennis over de verschillende groenten en fruit, waardoor ze op ten duur zelf een goede keuze kunnen maken tussen iets lekker vinden of niet.

Duurzaamheid

Groenten zijn het meest duurzaam wanneer ze niet in een kas hoeven te groeien, niet lang worden bewaard of een lage transportbelasting hebben in die maand. Hierbij is het niet noodzakelijk dat alle groenten van Nederlandse bodem hoeft te komen. Meestal staat op het etiket waar het product vandaan komt, maar je kunt dit natuurlijk ook vragen aan een medewerker.

Goedkoper

De meeste seizoensgroenten en -fruit wordt van Nederlandse bodem gehaald. Dit betekend dat er minder transportkosten nodig zijn en de kassen minder worden verwarmd. Wat voor ons als consument zeer gunstig is. Seizoensgroenten en -fruit zijn vaker in de aanbieding bij de supermarkt of worden deze maanden goedkoper aangeboden.

Seizoensgroenten maanden april-mei-juni

Asperge, Chinese kool, komkommer, lamsoren, paksoi, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rode biet, rode kool, Roma tomaat, schorseneren, tomaat, trostomaat, tuinboon, ui, veldsla, vleestomaat, winterpeen, winter postelein, witlof, witte kool, wortelen en zeekraal.

Groenten die je het hele jaar door kunt krijgen en toch duurzaam zijn, ook als ze niet uit Nederland komen: aardappelen, aardpeer,bleekselderij, bloemkool, broccoli, cherrytomaat, trostomaat, courgette, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, mini Roma tomaat, prei, raapjes, radicchio, radijs (bos en los), rettich, rode biet, rode kool, Roma tomaat, ronde tomaat, snijboon, sperzieboon spinazie, spitskool, spruiten, trostomaat, ui, venkel, vleestomaat, witlof, wortelen, (bospeen, waspeen en winterpeen) en zoete aardappel zijn allemaal elke maand te verkrijgen.

Seizoensfruit maanden april- mei – juni

Fruit is het hele jaar door een duurzame keuze. Niet alleen uit Nederland maar ook van verder weg. Peren en appels leveren we het hele jaar zelf en stevig fruit zoals; bananen, citrusfruit en duiven worden in grote hoeveelheden vervoerd. Door deze methode valt de milieubelasting mee en kunnen we het hele jaar genieten.

De volgende soorten fruit zijn het hele jaar door een duurzame keuze: Abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druiven, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, meloen, nectarine, peer, perzik, pruim, sinaasappel.

Leuke tip: Is dit te veel om te onthouden? Gebruik dan het ezelsbruggetje ABCDE: altijd goed zijn appels, bananen, citrusfruit, druiven, en peren.

 Keurmerken

Sommige vruchten zijn exotisch, maar omdat we deze toch hier willen consumeren zijn er wel andere problemen waar we rekening mee moeten houden. Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht. Nu we ons steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid en waar onze voeding vandaan komt, hebben de keurmerken het ons, als consument een stuk makkelijker gemaakt om een goede keuze te kunnen maken.

Bij keurmerken als, On the Way To Planet Proof, het Eko-keurmerk en Rainforest Alliance, weet je zeker dat je een duurzaam product kiest, help je gelijk een ander en kun je zonder schuld gevoel genieten van jou tropische fruit.

In Nederland kweken we veel zacht fruit. Ook dat is een duurzame keuze in de zomer, zoals:

Aardbei  (begin lente komt dit nog uit de kas), bes, braam, framboos, kers, pruim. Kies je liever voor de diepvries variant, neem dan de voordeelverpakking. Niet alleen deze keuze is duurzaam maar ook nog eens voordeliger dan de kleinere doosjes.

 Let ik op seizoensgroenten en -fruit?

Zelf koop ik altijd seizoensgroenten en -fruit. Niet alleen omdat het in de aanbieding is, maar ook omdat mijn behoefte heel anders is in deze maanden dan in het najaar en de winter.

In de lente en zomer eet ik het liefste salades, smoothies , yoghurt met fruit of een lekkere acaì bowl.  In de herfst en winter juist iets warms als soep met brood, koolraap frietjes of iets met pompoen. Bepaalde producten eet ik wel het hele jaar door zoals; wortels, tomaten of diepvriesfruit.

Daarnaast ga ik bijna elke week naar de markt waar ze ook seizoensgroenten en -fruit verkopen. Hier ben je meestal voordeliger uit dan in de supermarkt en eet je het niet gelijk op? Maak er een lekkere soep van en vries deze in. Ook kun je ze eerst kort koken en dan in de vriezer leggen voor later. Zo heb je altijd iets gezonds in huis, hoef je geen voedsel weg te gooien en ben je ook nog eens goedkoop uit!

Leuke tip: op de markt verkopen ze vaak kleine stekjes van sla, spinazie, kool of een fruitboom. Neem deze mee, zet ze in een mooie pot, geef ze liefde, water en een zonnetje. Binnen twee weken kun jij genieten van jou eigen gekweekte sla. Geloof mij dat smaakt echt heel anders en 100x zo lekker dan de sla uit de supermarkt!

 

Ben jij hier bewust mee bezig? En wat is jouw favoriete seizoensgroenten of -fruit?

 

 

Liefs, Marieke

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?