fbpx

Homemade mueslirepen

Deze week was het thema voedingsvezel. Zoals je afgelopen woensdag in het blog: Waarom zijn vezels zo belangrijk? kon lezen, zijn vezels niets anders dan kleine plantendeeltjes die niet worden verteerd in de dunne darm. Ze komen uit de celwand van planten, wat er voor zorgt dat plantaardige producten vezelrijk zijn. Vezels zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde spijsvertering en darmflora. Ze geven een beetje energie, maar zorgen er met name voor dat de massa in de darm soepel blijft, wat de stoelgang bevordert. Niet-fermenteerbare vezels, het woord zegt het al, worden niet afgebroken. Deze verlaten ons lichaam ongewijzigd. Ze leveren geen energie, maar vergroten het volume van de darminhoud, wat er weer voor zorgt dat onze stoelgang wordt bevordert. Daarnaast zorgen de niet-fermenteerbare vezels voor het volle gevoel, ze hebben dus een verzadigende werking.

Onze natuurlijke en onbewerkte vezelbronnen zijn groeten, fruit, aardappelen, peulvruchten en noten. Maar ook  bewerkte voeding zoals brood en ontbijtgranen bevatten vezels. Ben jij op zoek naar een goed vullend en vezelrijk tussendoortje? Maak eens deze zelfgemaakte mueslirepen met  haver, vijgen, lijnzaad en noten. Deze mueslirepen zijn niet alleen vezelrijk maar zijn ook een goede bron van eiwitten, omega 3 vetten en koolhydraten. Daarnaast zijn ze ook hartstikke lekker en ideaal om mee te nemen voor onderweg.

Bewaar je ze in een afgesloten doos, dan zijn ze zeker nog 3 à 4 dagen goed.

 

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Lepel
  • Mengkom
  • Blender/ of staafmixer
  • Keukenweegschaal
  • Oven
  • Bakpapier

Ingrediënten

Voor 12 mueslirepen

  • 100 gram havermout
  • 10 gedroogde vijgen – of ander gedroogd fruit
  • 3 bananen
  • 70 gram gemengde noten
  • 25 gram gebroken lijnzaad
  • 25 gram sesamzaad
  • 4 el zonnebloempitten
  • Kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de havemout met de zaden, pitten, kaneel en een klein beetje zout in de kom.
  3. Maal de noten kort in de blender of snijd deze in kleine stukjes
  4. Snijd de vijgen in kleine stukjes en roer ze door het droge mengsel
  5. Prak de bananen en meng deze met de rest. Zorg dat het een mooi geheel wordt.
  6. Is het te droog? Voeg wat extra banaan of water toe en kneed het tot een bol.
  7. Rol de bol uit over een bakplaat met bakpapier en maak een gladde rechthoek met een lepel of spatel.
  8. Zet het voor 30 minuten in de oven
  9. Laat de mueslirepen 5 – 10 minuten afkoelen en snijd vervolgens met een groot mes plakken.
  10. Laat ze helemaal afkoelen voor dat je ze verpakt. 

Vergeet ze niet te proeven voordat je deze meeneemt naar werk of school!

Tip: Varieer met verschillende zaden, noten en gedroogd fruit. Je kunt er eigenlijk alles in doen wat je wilt, zolang de verhouding banaan / droge ingrediënt ongeveer gelijk blijft.

  1.  

Wil  je meer vezels eten of  jouw voedingspatroon optimaliseren? Vraag een gratis adviesgesprek aan of meld je nu aan voor het 12 weken Gezond & Vitaal coach pakket. Samen gaan wij aan de slag met jouw doelen, zodat jij weer lekker in je vel zit en voldoende vezels binnenkrijgt. 

Liefs, Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?