fbpx

Basis voor homemade volkorenbrood

 Het was even zoeken naar het perfecte recept  voor een luchtig en knapperig vegan brood, maar we hebben het gevonden!  Nu we eenmaal onder de knie hebben staat er bijna elke dag een vers brood op tafel. Heerlijk als lunch of voor bij de soep. Ook ideaal voor tijdens de barbecue of op de borrelplank. 

Tip: Je kan met dit eenvoudige basisrecept voor brood eindeloos variëren. Niet alleen met kruiden of toevoegingen maar vervang eens volkorenmeel voor boekweitmeel of havermeel. Zo krijg je ineens een heel ander brood en kan je het recept ook gebruiken wanneer je een glutenallergie hebt.|

Ingrediënten Voor 4 porties:

– 150 gr volkorentarwemeel
– 75 gr zelfrijzend bakmeel
– 1 zakje gist (opgelost in lauw water)
– ¼ theelepel zout
– 50 ml water – kan altijd nog meer wanneer het deeg te droog is of wanneer je ander meel hebt gebruikt
– beetje bloem voor de werkbank

Bereidingswijze

1. Meng in een grote kom de 150 gram volkorentarwemeel en 75 gram zelfrijzend bakmeel door elkaar.
2. Giet het gistpapje bij het meel en roer dit even door
3. Voeg vervolgens al roerende de 50 ml water toe
4. Meng alle ingrediënten tot er een mooi glad mengsel ontstaat
5. Bestuif de werkbak met bloem en kneed 10 minuten stevig
6. Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur en dek af met een theedoek. Verwarm intussen de oven voor op 60 – 70 graden.
7. Kneed de lucht uit de gerezen bol deeg, ongeveer 5 minuten. Leg de deeg bol op de bakplaat en laat deze nog zo’n 30 minuten rijzen.
8. Na 30 minuten zet je de oven op 180 graden en bak je het brood af in 40 minuten. Controleer na 40 minuten met een satéprikker of het brood gaar is. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is het brood gaar. Zit er nog wat deeg aan dan heeft het brood nog 10 minuten langer nodig.

𝐕𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐭𝐢𝐩 𝟏:
Doe bij stap 4 gedroogde vijgen en walnoten door het deeg voor een andere smaak. Eet het met een plakje (vegan kaas) of geitenkaas en honing.

𝗩𝗮𝗿𝗶𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝟮:
Voeg bij stap 4 een half blikje tomatenpuree toe en ruim Italiaanse kruiden. 2 eetlepels. Dit brood is heerlijk bij een tomatensoep of bij een salade.

Maak jij wel eens zelf brood? En wat is jouw favoriete smaak? 

Liefs, Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?