fbpx

6 variaties voor vegan broodbeleg

Heb je altijd hetzelfde beleg op jouw broodje? Niet alleen in het weekend maar ook door de week. Ben je toe aan eens iets anders maar heb je geen inspiratie? Of wil je al enige tijd overstappen naar meer plantaardige voeding? Dan zijn deze 6 variaties het proberen waard!

Duik de keuken in en kijk eens wat je nog in de kastjes hebt staan, wellicht heb je al een aantal ingrediënten in huis en kun je vandaag nog jouw ontbijt of lunch pimpen. Niet alleen de smaakcombinaties zijn lekker en verrassend. Je boterham ziet er ook nog eens kleurrijk en gezond uit.
Daarnaast krijg je meer vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen waar niet alleen je darmen maar ook jouw immuunsysteem en mindset blij van worden.

Dus wil jij jouw ontbijt of lunch pimpen. In het weekend starten met een heerlijk ontbijt alleen met een ander beleg? Ga eens voor fruit, zaden of groenten in plaats van kaas, vleeswaren of een eitje.

Variatie 1: Avocado met vivo life witte kaas en granaatappelpitjes

 Benodigdheden voor 2 broodjes

  • 2 spelt boterhammen
  • 1 avocado, in plakjes
  • 50 gr vivo life greek / witte kaas
  • 50 gr granaatappelpitjes
Vegetarisch? Kies voor een gekookt eitje, hüttenkäse of fetakaas i.p.v. vivo life greek
Variatie 2: Notenpasta met banaan en chiazaad 
Benodigdheden voor 2 broodjes
  • 2 volkoren boterhammen
  • 1 banaan
  • 30 gr 100% pindakaas (15 gr per boterham)
  • 1 el chiazaad

Tip: Probeer ook eens de combinatie appel of banaan met  cacao nibs als topping. Niet alleen lekker maar ook nog eens een goede bron van magnesium!  Of ga eens voor een andere notenpasta dan pindakaas. Kies eens tahin (sesampasta) of amandelpasta.

Variatie 3: Haverspread met frambozen, bramen en basilicum

Benodigdheden voor 2 broodjes
2 volkoren boterhammen
1 bakje ah vegan haverspread
10 frambozen
10 bramen
2 verse blaadjes basilicum

Vegetarisch? Kies ipv vegan haverspread, hüttenkäse of zuivelspread naturel

Variatie 4: Humus met walnoten en granaatappelpitjes
Variatie 5: vegan BLT (bacon, sla & tomaat)

Benodigdheden voor 2 broodjes

  • 2 volkoren broodjes of 2 volkoren bagels
  • 6 blaadjes kropsla, gewassen
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 2 el mayonaise, of meer (vegan mayo voor een vegan BLT)
  • 6 plakjes vegan bacon / spek (te koop bij AH, Ekoplaza of Jumbo)
  • 1 el zonnebloemolie
  • versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze

1. Pak en koekenpan en zet deze op middelhoog vuur met de zonnebloemolie. Leg de plakjes bacon in de pan. Bak deze in een halve minuut per kant knapperig. Laat na het bakken even uitlekken op keukenpapier.
2. Snijd de broodjes of bagels open en besmeer aan beide kanten met een beetje mayonaise. Leg vervolgens de slag, plakjes tomaat, avocado en bacon op het broodje of de bagel. Voeg eventueel een snufje zout en peper toe naar smaak.

 

Tip; strooi nog een paar pijnboompitjes als topping over je broodje! Lekker voor de smaak en een goede bron van eiwitten, kalium en magnesium 

Variatie 6:  Roerei / scrambled egg van tofu met bladgroenten
Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 zuurdesem broodjes
  • 100 gr tofu 
  • 2 handjes spinazie
  • snufje peper
  • snufje zout

Voor de gele saus:

  • ½ tl kurkumapoeder
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • ¼ tl gemalen komijn
  • ¼ tl zout
  • 4 à 5 el water

 

 


Bereidingswijze

1. Leg de tofu in een schone doek en ze hier iets zwaar op zodat er zoveel mogelijk vocht uitkomt. Laat dit staan voor zo’n 10 minuten.
2. Meng alle kruiden met een beetje water door elkaar, dit is de gele saus. Deze saus zorgt voor de smaak en de mooie kleur.
3. Rooster de zuurdesem broodjes / boterhammen en besmeer ze met een klein beetje plantaardige boter. 
4. Nu de tofu voldoende is uitgelekt, kan deze worden verkruimeld maar verhit eerst een pan met een klein beetje olie. Verkruimel vervolgens de tofu boven de pan  Voeg het gele mengsel toe en roer alles goed door elkaar, zodat alle tofu geel wordt. Bak het geheel nog even kort aan. 
5. Schep de tofu scramble in een schaaltje.
6. Doe de spinazie in de pan en laat deze even slinken. Verdeel vervolgens over de 2 broodjes. Leg daar bovenop de tofu scramble. Voeg een snufje perper en zout toe en je kan genieten van een heerlijk ontbijt of lunch.

Tip: Je kunt altijd de tofu ver
vangen voor een eitje en wil je jezelf extra verwennen voeg een beetje geraspte kaas toe.

Twijfel je al langer om de switch te maken naar plantaardige of vegetarische voeding? STOP met twijfelen en kies dit jaar voor deze stap. Samen gaan we hiermee aan de slag! Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan of meld je nu aan voor het 8 weken plantaardig of vegetarisch eten – pakket. Samen gaan wij aan de slag met jouw doelen. Leer ik je alle tools en kennis die jij nodig hebt om lekkere en voedzame maaltijden te maken en  voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Liefs, Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Hi, waar kan ik je mee helpen?