Maevitae

Wat is persoonlijke groei + de 4 stappen

Dagelijks zijn we aan het groeien en ben jij jezelf aan het ontwikkelen. Persoonlijke groei wordt soms gezien als zweverig, maar ik vind het juist heel belangrijk. Het draait om zelfontwikkeling & bewustwording op de vlakken waar dat nodig is om je doelen te bereiken, om gedragsverandering te realiseren De meeste vormen van groei vragen om een stukje persoonlijke groei en liggen meestal buiten je comfort zone. Wat soms best spannend, moeilijk of lastig kan zijn. Maar onmogelijk is het zeker niet. Jouw brein is veel krachtiger dan jij denkt. Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Om te groeien en nieuw gedrag te leren. Jouw brein kan zich je hele leven lang ontwikkelen.

  • Wil je na jarenlang overgewicht eindelijk succesvol en blijvend gewicht verliezen?
  • Wil je een goede & interessante spreker worden?

Hoe werkt persoonlijke groei in het brein?

Persoonlijke groei begint met zelfacceptatie, zelfinzicht en zelfkennis hebben. Op welke vlakken wil je wat veranderen? Vervolgens ga je bedenken hoe je dit gaat aanpakken en onderneem je actie. Weten en niets doen leidt niet tot groei.

Jouw weg wordt niet alleen bepaald door de keuzes die jij maakt maar ook door bepaalde omstandigheden in jouw leven zoals: het nemen van je eigen verantwoordelijkheid voor je leven, welke besluiten neem je en hoe ga je om met gebeurtenissen en opgedane ervaringen in je leven.  Ons brein heeft een zelf ontwikkeld vermogen en wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Elke dag worden er oude hersencellen (neuronen) vervangen door nieuwe. Ervaringen versterken en verbinden deze cellen en zorgen dus letterlijk voor groei. Nieuwe neuronen in je hersenen betekend vaak persoonlijke groei in je dagelijks leven.

Je kunt dus zeggen dat persoonlijke groei heel simpel is. Leer jezelf nieuwe ervaringen buiten je comfortzone en je brein maakt nieuwe cellen en verbindingen. In het begin voel je je ongemakkelijk, onzeker maar na een aantal keer het te hebben gedaan voelt het als normaal. Je bent gegroeid, je hebt je grenzen verlegd en nieuwe uitdagingen aangegaan.

Weerstand voelen tegen veranderingen

Hoewel je met je brein een enorm krachtig instrument tot je beschikking hebt, gaat persoonlijke groei zelden zonder slag of stoot. Dat heeft vaak te maken met bestaande overtuigingen, negatieve gedachten en angsten.

Vanaf het moment dat je geboren wordt, bepalen je ervaringen in het leven hoe je over dingen denkt en waar je bang voor bent. Negatieve ervaringen leiden tot belemmerende overtuigingen, zoals:

  1. Ik heb iets nog nooit gedaan, dus het zal wel niet lukken
  2. Een eigen bedrijf is voor geboren ondernemers, dat ben ik niet

Dit zijn voorbeelden van een fixed mindset in plaats van een growth mindset. Bij een fixed mindset geloof je dat jouw persoonlijkheid vaststaat en niet meer kan veranderen. Een goede manier om hiermee aan de slag te gaan, is door te visualiseren dat je alle stappen al hebt genomen en je doel hebt behaald.

Bij een growth mindset zie je nieuwe kansen in iedere situatie. Heb je deze mindset dan wil je graag nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen op doen zodat je je zelf kunt blijven ontwikkelen. 

4 stappen om te groeien

1. Bewustwording is persoonlijke groei

Persoonlijke groei draait vooral om proces van bewustwording. Bewustwording van wie je werkelijk bent. Waar liggen je echte interesses.  Als je dat voor jezelf weet, kun je beginnen met het loslaten van wat jou weerhoudt om het leven te leven waar je graag van droomt of naar verlangt. De eerste stap zetten kan heel lastig en eng zijn. Ga ervoor maar doe het op jouw manier en in jouw tempo.

Luister meer naar je hart en niet meer vanuit wat er van je wordt verwacht. 

2. Actie ondernemen

Persoonlijke groei is naast het werken aan je bewustzijn, het ontdekken van je kracht en wat je belemmert. Om te groeien is actie nodig, zonder actie kom je nergens. De belangrijkste vraag: wat moet je anders doen dan je tot nu toe hebt gedaan om je nieuwe dromen, leven en verlangens te verwezenlijken?  Als je dat duidelijk hebt voor jezelf ga je doelen opstellen die bij je passen, waar je enthousiast van wordt en waar je van houdt. Zo ben je continue alleen maar bezig met jouw passie en zal je de acties die ondernomen moeten worden met plezier doen en soms zelfs onbewust.

Voorbeeld doelen: Financieel onafhankelijk zijn, een nieuwe laptop,  meer zelfacceptatie, liefde en empathie in je leven

3. Alles is feedback

Tijdens je leven heb je ook tegenslagen, deze helpen je om te groeien.  Zie ze niet als falen maar juist als de feedback die jij nodig hebt om het leven te kunnen leven wat jij wilt. Hoe bewuster jij in het leven staat, hoe makkelijker je deze gebeurtenissen en ervaringen zult gaan gebruiken voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.  Persoonlijke ontwikkeling zal nooit in een rechte lijn gaan, maar juist in fasen. Het kost tijd om te komen waar je wilt zijn, om volledig in je kracht te staan. Accepteer en heb geduld, des te eerder heb jij een doel gerealiseerd. 

Stel bij elke tegenslag de vragen: Hoe gaat dit mij helpen om mijn ideale leven te realiseren? Welke les haal ik hieruit?

4. Het is een proces

De weg van persoonlijke ontwikkeling en groei is een langdurig proces. Het is veel meer dan alleen jouw doelen behalen, het gaat ook om het vergroten van je eigenwaarde zodat je met meer zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aangaat. Ben je meer bewust van je eigen kunnen, je eigen kracht en je eigen vermogen. 

Je zal je gezonder, vrijer, onafhankelijker, liefdevoller en gelukkiger voelen. Je wordt fysiek, mentaal en emotioneel sterker als je bewust bezig blijft met persoonlijke groei.

Wil jij samen aan de slag met jouw persoonlijke groei & ontwikkeling?

Dan kom ik graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!