Maevitae

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychische stoornis waarbij een verstoord eetgedrag een belangrijk kenmerk is, maar waarbij het niet draait om het eten zelf. Eten wordt ingezet om, om te gaan met bepaalde emoties en gebeurtenissen die je in je leven hebt meegemaakt. Het is dan ook een uiting van onderliggende problematiek.  Dat is ook de reden waarom het vaak samen gaat met gewichtstoename, gewichtsafname en/of gewichtsschommelingen.

Een eetstoornis zegt iets over de manier waarop je omgaat met jezelf, met anderen en de wereld om je heen. Er is geen duidelijke oorzaak waarom de een wel een eetstoornis ontwikkeld en de ander niet. Het is een combinatie van erfelijke, karakteristieke, psychologische, lichamelijk of biologische factoren. Soms zijn er gebeurtenissen in iemands leven die ervoor zorgen dat de eetstoornis aangewakkerd wordt. 

In mijn geval waren dit verwaarlozing, narcistische vader, pesterijen, overlijden van mijn opa, het hebben van verkeerde vriendjes, onzekerheid, negatief zelfbeeld, echte people pleaser, extreem perfectionistisch, misbruik, de lat hoog leggen voor mijzelf en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al deze gebeurtenissen, mijn gevoeligheid voor het ontwikkelen van een eetstoornis en karaktereigenschappen hebben ervoor gezorgd dat de eetstoornis steeds meer grip op mij kreeg en ik mijzelf verloor. Benieuwd naar mijn verhaal, deze lees je hier!

Hoe herken je een eetstoornis?

Bij iedere vorm van een eetstoornis zie je bepaalde lichamelijke & mentale klachten voorbijkomen. Wanneer er sprake is van ondergewicht, vasten of ondervoeding kunnen er lichamelijke klachten optreden als; kouwelijkheid, haaruitval, pijn bij het liggen en/of zitten, blauwe en koude handen en voeten en flauwvallen.  Wanneer iemand gezond gewicht of overgewicht heeft kunnen signalen als het dragen van wijde kleding of meerdere lagen kleding over elkaar aan kunnen ook duiden op een eetstoornis. Dit wordt meestal gedaan om de schommelingen in gewicht minder opvallend te maken bij de omgeving. Mentale klachten zijn vaak veel lastiger op te merken omdat deze zich afspelen in iemands hoofd. Signalen als; het hebben van een korter lontje, chagrijnig, boos, paniek, angst of rommelen met eten passen bij het psychische klachtenbeeld van een eetstoornis.

Lichamelijke symptomen

 • Haar uitval
 • Aankomen in gewicht of veel gewicht verliezen
 • Altijd koud hebben, blauwe handen en voeten
 • Donshaartjes over het gehele lichaam
 • Uitblijven of onregelmatige menstruatie
 • Pijn bij het liggen en/of zitten
 • Vermoeidheid
 • Bleke en grauwe huid
 • Hartritmestoornissen en langzamere hartslag
 • Keelpijn en tandproblemen door het braken
 • maag – darmproblemen eventueel door laxeermiddelen
 • Flauwvallen
 • Misselijkheid
 • Uitdroging bij te weinig drinken of veel braken

Psychische symptomen

 • Angst om dik te worden
 • Een verstoord lichaamsbeeld
 • Steeds meer bezig zijn met afvallen
 • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien
 • Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
 • Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn
 • Kieskeurig zijn met eten (bepaald voedsel ineens niet meer eten, maaltijden overslaan, restricties hebben, regel hebben rondom het eten van een maaltijd)
 • Eetbuien hebben. Niet meer kunnen stoppen met eten
 • Niet meer samen kunnen eten
 • Dwangmatig gaan sporten
 • In een isolement terechtkomen
 • Depressieve gevoelens

Beleving van het lichaam bij een eetstoornis

Iemand met een eetstoornis ziet zichzelf heel anders dan dat de ander hem/haar ziet. Vaak zien ze zichzelf veel dikker dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit wordt versterkt door gedachten, overtuigingen en gevoelens die iemand ervaart. Deze komen voort uit onderliggende problemen waar iemand al enige tijd mee worstelt. Dit kan komen door;

 • Perfectionistisch zijn
 • De lat heel hoog leggen voor zichzelf, hoge eisen stellen
 • Negatief zelfbeeld hebben
 • Negatief lichaamsbeeld en beleving
 • Weinig zelfvertrouwen
 • Geen grenzen durven aangeven
 • Niet weten hoe je met gevoelens en emoties om kunt gaan
 • Weinig tot geen autonomie hebben
 • Niet weten wie zijzelf zijn, ontbreken van identiteit
 • Denken veel in zwart-wit of goed & slecht
 • Afhankelijk van de goedkeuring van anderen
 • Echte People pleaser, mensen altijd naar de zin maken en zichzelf aanpassen
 • Trauma of andere problematiek naast de eetstoornis

Hoe lang duurt een eetstoornis?

Helaas zijn er geen vaste richtlijnen voor hebben van een eetstoornis en hoelang je erover doet om er van af te komen. Zo had ik al sinds mijn 11de anorexia en ben ik pas op mijn 18de naar de eerste psycholoog gegaan. Daarnaast heeft het ruim 6 jaar geduurd voordat ik weer een leefbaar leven kreeg en mijn onderliggende problemen een plek heb kunnen geven.  Ook is de duur van een eetstoornis bij niemand hetzelfde en dit bepaald ook niet de ernst van de eetstoornis. Elke eetstoornis is erg genoeg en je verdient het om te herstellen met de juiste hulp.

Herstellen van een eetstoornis

Kiezen om te herstellen is één ding, maar de strijd met je eetstoornis aangaan is een tweede. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit het moeilijkste is van herstel.  Zeker wanneer je heel lang (moet) wachten of niet de juiste hulp krijgt, kan het lang duren voordat je herstelt bent of weer een leefbaar leven hebt. Daarnaast is het een proces met vele ups en downs, maar je word er uiteindelijk sterker van en leert jezelf op zoveel verschillende manieren kennen. 

Dat heb ik leren zien als een cadeautje. Want zonder mijn eetstoornis en depressie was ik niet de persoon die ik vandaag de dag ben. Had nooit deze weg van persoonlijke groei doorgemaakt en ook niet de ambitie en kwaliteiten om jou te kunnen helpen naar jouw weg van herstel.

Wil je van je eetprobleem afkomen?

Herken je bepaalde symptomen van Anorexia Nervosa bij jezelf of bij iemand anders? Wil je hier  iets aan doen of gewoon eens met iemand sparren die weet waar jij doorheen gaat?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips zodat je zelf de volgende stap kunt zetten richting herstel. Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!