Maevitae

Waarom afvallen je niet gelukkig maakt

Ik heb een lange tijd gedacht dat wanneer een iets zou afvallen ik mij beter zou voelen over mijzelf. Dat ik mij gelukkig zou voelen. Elke keer wanneer ik gewicht verloor wilde ik meer, het was nooit genoeg. Ik kon niet meer genieten van iets lekkers, ontzegde mijzelf alles en kon niet meer stoppen met het tellen van kcal.

Zelfs toen ik mijn streefgewicht had bereikt, was ik niet tevreden. Voelde ik mij niet beter. Ik voelde eigenlijk niets meer. Het draaide niet om mijn gewicht, maar om de mindset die ik had. De gedachtes & overtuigingen die ik had over mijzelf. Dat was het echte probleem. Daarom vind ik werken aan je mindset, zoveel belangrijker dan het gewichtsverlies

De cijfers worden een obsessie

Veel mensen zijn dagelijks bezig met hun gewicht. Ook ik ben hier heel lang obsessief mee bezig gewicht. Bij mijn cliënten die ik coach hoor ik het ook terug, naar mate ik doorvraag en geven aan het eng te vinden om niet meer elke dag of een x aantal keren per week op de weegschaal te staan. Ook meerdere keren voor een spiegel staan en kijken naar de lichaamsdelen die niet goed zijn, komt vaker voor dan je denkt. Je wordt er door beïnvloed. Het is een goede voedingsbodem voor jouw innerlijke criticus. 

Wat ik veel zie in de praktijk en wat ik zelf heb ervaren is dat jij je stemming laat afhangen van wat de weegschaal aangeeft. Ben je 200 gram afgevallen, krijg je een boost, meer energie en voel jij je goed. Maar ben je 200 gram aangekomen is je humeur slecht, voel jij je rot over jezelf en gaat de innerlijke criticus flink met je gedachten stoeien. 

Wellicht herken jij je ook in dit bovenstaande. Het is heel normaal als je goed je best doet, jij je aan je eetschema houdt, meer beweegt en geen resultaat ziet op de weegschaal je baalt en misschien teleurgesteld bent. Dit hoef je niet direct te veranderen. Let er wel op dat het niet de rest van je dag beïnvloed. Dat jij jouw geluk laat afhangen van de cijfers op de weegschaal. Of dat je obsessief gaat wegen. Merk je dat deze laatst drie dingen voor jou een rol spelen? Merk je dat je paniek voelt wanneer je niet kan wegen? Dan is het goed om hier over te praten met een familielid, psycholoog of de huisarts. Vraag eventueel hulp als je merkt dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Dat kan online bij mij of naar een ervarings- en/of voedingsdeskundige bij jou in de buurt.

Brengt een lager gewicht geluk?

afvallen had voor mij twee doelen. 1. Ik dacht dat ik eindelijk gelukkig zou worden. Dat mensen mij leuker zouden vinden en ik mijzelf eindelijk kon accepteren. 2. Ik wilde geen seksuele opmerkingen meer elke dag, Ik wilde niet meer mooi gevonden worden voor de jongens/mannen toentertijd.

Nu zie ik het ook bij mijn cliënten. Wanneer ik vraag waarom ze willen afvallen is het vaak ‘om lekkerder in mijn vel te zitten’ of ‘om weer kleding aan te doen waar ik mij prettig in voel’, maar is dit de werkelijke reden. Ik denk het niet. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het vaak iets onderliggend is. Dat het gaat om acceptatie, houden van jezelf, gezien willen worden, omgaan met emoties en gevoelens of gebeurtenissen die nog niet verwerkt zijn.

Het gaat in de essentie niet om jouw gewicht, maar om jouw gedachten over jezelf en de manier waarop jij naar jezelf kijkt. Mensen om jou heen zijn niet bezig met jouw uiterlijk. Ze zijn vooral bezig met zichzelf en hoe zij eruit zien. Jouw eigen gedachten zorgen ervoor dat jij denkt dat iedereen naar jou kijkt. Dat iedereen jou te dik vindt of mooier vindt als je bent afgevallen. Zelfs wanneer jij bent afgevallen zijn deze gedachten nog steeds aanwezig. Deze zullen pas verminderen of helemaal wegblijven wanneer jij aan je mindset werkt!

Ook je stemming wordt er vaak niet leuker op wanneer je veel te weinig kcal binnenkrijgt door het volgen van een crashdieet of eenzijdig eet. Ik weet nog goed dat mijn omgeving dit aangaf en ik zelf niet eens doorhad dat ik kortaf of chagrijnig reageerde. Mijn stemming was deze hele periode niet zo gezellig als toen ik nog voldoende at en minder gefocust was op de hoeveelheid kcal, sport en voeding gedurende de dag. Gaande weg merkte ik ook dat ik veel minder kracht had, mijn geheugen een zeef werd en mijn concentratie ver te zoeken was.

Heb jij een goede relatie met jezelf? Jouw omgeving vindt jou het leukst als je gelukkig bent, als je straalt en plezier hebt, ongeacht je gewicht. Ook jij mag tevreden zijn met jezelf als je iets te zwaar bent of jouw doel nog niet hebt bereikt. Je wordt geen ander mens wanneer jij een paar kilo afvalt of je streefgewicht hebt bereikt. Je wordt niet per direct gelukkig met jezelf. Afvallen is hier niet het juiste middel voor. Afvallen zorgt voor afleiding, zodat je niet hoeft te kijken naar de binnenkant. Alles wat daarin bij jou afspeelt maakt dat je niet gelukkig bent.

Stel jezelf daarom eens de vraag; vind ik mijzelf leuk zoals ik nu ben? Accepteer ik mijzelf zoals ik nu ben? Is het antwoord nee, ga onderzoeken waaraan dat ligt. Wat is het onderliggende probleem, wat maakt dat jij nu niet gelukkig bent met jezelf? Je hebt alle reden om gelukkig te zijn met wie je nu op dit moment bent. Als je dit niet bent, geef dan niet je gewicht de schuld maar ga op zoek naar datgene wat maakt dat je niet blij bent met jezelf, je gezondheid of jouw huidige leven.

Denk na over jouw doel

Afvallen zou niet jouw einddoel moeten zijn om te willen investeren in jouw gezondheid. WAAROM wil je afvallen? Is dat omdat je fitter wilt worden, om je goed te voelen, minder kans op ziekten of wil je een voorbeeld zijn voor je kinderen? Dat zijn de doelen die er toe doen en afvallen op weg naar jouw einddoel is mooi meegenomen. 

Geef jezelf ook de tijd om af te vallen en doe het op een verantwoorde manier, vraag hierbij hulp of kies voor mijn food, body & mind coaching-pakket. Je hoeft geen crashdieet te volgen of jezelf al het lekkers te verbieden om gewicht te verliezen. Eet 80% gezond en vul de overige 20% met dingen die je lekker vindt, bijvoorbeeld een pizza of de Macdonalds. Daarnaast is het ook beter voor je lichaam en blijf je een stuk gezelliger voor je omgeving en jezelf!

Ik wil dat jij je beter & lekkerder voelt in je eigen lichaam. Dat je leert naar jouw lichaam te luisteren, te luisteren naar de positieve gedachten over jezelf ipv de negatieve. Dat je inzicht krijg in jouw gedrag, gewoonten & patronen. Dat je leert omgaan met je gevoel & emoties op een gezonde manier. Niet door te vluchten in je werk, sport of het zoekt in voeding.

Ik wil dat je een leefstijl creëert die bij jou past. Die je voor altijd kunt volhouden, waarbij je mag genieten van een pizza maar ook van een heerlijke salade of een havermout. Ik wil dat je groeit, dat je leert en stappen maakt om ������������ ������ ������������������ ������������ ������������������

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!