Maevitae

Vooroordelen & misvattingen rondom eetstoornissen

Eetstoornissen. Anorexia. Boulima. Binge eating. Mensen  hebben er van gehoord, kennen iemand die een eetstoornis heeft of hebben zelf tegen deze ziekte gevochten. Het stereotype beeld van hoe mensen er met een eetstoornis ‘uit zouden zien en zich zouden moeten gedragen’ klopt niet met de realiteit. Met behulp van de media en door te weinig kennis wordt dit beeld geschetst, maar realiseer je dat elke eetstoornis anders is en er ook van buiten anders uitziet.

Tijdens mijn eetstoornis en mijn herstel heb ik veel dingen moeten verduidelijken voor mijn omgeving en zelfs therapeuten. In dit blog wil ik de meeste vooroordelen en misvattingen ontkrachten. Bijvoorbeeld; ervan uitgaan dat iemand met Anorexia Nervosa nooit eens iets lekkers en ‘ongezonds’ eet, nooit een eetbui heeft en altijd aan extreem ondergewicht lijdt.

De definitie van een eetstoornis is als volgt: “Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist te veel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.” (psyq.nl)

Een eetstoornis draait niet om wel of niet willen eten. Het niet of wel eten is een uiting, de controle willen hebben op iets, een coping mechanisme. Een eetstoornis heeft te maken met diverse onderliggende problemen. Bij mij waren dit onder andere: een laag zelfbeeld, geen zelfvertrouwen, trauma’s , nare ervaringen met mannen/jongens, niet met emoties om kunnen gaan en geen grenzen kunnen aangeven. Een eetstoornis overkomt je, het is een reactie op een oorzaak. 

1. Een eetstoornis komt enkel voor bij jonge meisjes

Uit cijfers blijkt dat een eetstoornis vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Maar eetstoornissen bij mannen zijn niet uitzonderlijk. Maar liefst 10-20% van de patiënten zijn mannen. En zelfs die cijfers kunnen een vertekend beeld geven. Het is immers zo dat door het stereotiepe beeld van “de magere vrouw met de eetstoornis”, mannen minder snel om hulp durven vragen of zelfs kunnen herkennen dat ze met een eetstoornis worstelen. En dat is ontzettend jammer.

2. Anorexia is gevaarlijker dan boulimia

Gevaren anorexia: ernstig gewichtsverlies, lage lichaamstemperatuur, lage bloeddruk, verlaagde hartslag en tenslotte osteoporose. Omdat het lichaam wordt uitgehongerd, gaat het de spieren als voedsel gebruiken, wat leidt tot zwakte, vermoeidheid en gewichtsverlies van de hartspier. Dat kan veranderingen in het hartslagpatroon veroorzaken, met kans op hartfalen en overlijden.

Niet waar. Anorexia mag dan soms ernstiger lijken omdat een ondergewicht er ongezond en ziek uitziet. Iemand met boulimia heeft ondanks een mogelijk normaal gewicht, dezelfde kans op lichamelijke kwalen.

Gevaren boulimia: door het voortdurend leegbraken van de maag, verliest de patiënt steeds meer kalium. Kalium speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen, en is vooral onmisbaar voor een goede werking van de spieren. Dus ook hier is er kans op hartritmestoornissen, met kans op hartfalen en overlijden. Bovendien veroorzaakt het voortdurende braken een slijtage van de slijmlaag van de maag en de slokdarm, waardoor inwendige zweren en bloedingen kunnen optreden.

3. Een eetstoornis gaat over eten

Een eetstoornis gaat niet over eten, maar de gedachten die je hebt rondom eten, voeding over het algemeen of het tellen van kcal. Ik Soms lijkt wilde juist weer heel graag normaal kunnen eten, weer gezellig mee kunnen doen met de anderen zonder dat ik steeds wist hoeveel kcal ik at of bang was voor teveel vetten. Ik had juist ontzettend veel last van mijn lichaam, zelfhaat en onzekerheid. Mensen met een eetstoornis proberen gerust te stellen door te zeggen dat het allemaal niet zo erg is omdat je er niets van ziet, is dan ook een absolute no go.

4. De mate van het ondergewicht bepaalt de ernst van de eetstoornis

Je gewicht zegt niets, maar dan ook niets over de ernst van jou eetproblematiek. Iemand met boulimia heeft vaak een normaal gewicht, maar dat wil niet zeggen dat zijn/haar eetstoornis minder erg is dan iemand met extreem ondergewicht. De ernst van de problematiek kan je niet meten met de getallen op de weegschaal of hoe iemand er aan de buitenkant uitziet. Een eetstoornis speelt zich af in je hoofd en kan gaan over eten, zichzelf of er lichamelijk slecht aan toe zijn. 

5. Iemand met een eetstoornis heeft daar zelf voor gekozen

Een eetstoornis overkomt je en is vaak een uiting van onderliggende problemen. Deze problemen zijn heel verschillend en meestal heb je last van meerdere problemen bij elkaar. Het is dus een complexe problematiek die veel verder gaat dan de keuze tussen wel of niet eten, aankomen of afvallen, extreem sporten, braken of laxeren. In mijn blog: mijn eetstoornis deel 1, lees je hoe de eetstoornis in mijn leven kwam.

6. Mijn eetstoornis is over als ik weer een gezond gewicht heb

Ondergewicht is een gevolg van een eetprobleem, met name bij anorexia zie je dit vaak. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat je eetstoornis niet over of weg is wanneer je een gezond gewicht bereikt. Voor mijn gevoel was de eetstoornis sterker dan ooit. Want ook al wist ik dat een gezond gewicht nodig is voor een gezond lichaam, om optimaal te kunnen functioneren en de dingen te kunnen doen die ik graag wilde doen. Ik had nog steeds eetstoornisgedachten. Ik wilde weer afvallen, compenseren en alleen maar ´veilige producten eten´. Mijn omgeving dacht dat ik weer hersteld was en ging er vanuit dat ik nergens meer moeite mee zou hebben, maakte opmerkingen als ‘wat zie je er goed uit’.

Het tegendeel was echter waar. Ik voelde me onbegrepen, kon mijn lichaam niet accepteren en wilde me verstoppen. Met mijn ondergewicht zag mijn omgeving dat het niet goed ging met mij, waardoor ze meer begrip hadden. Met gezond gewicht kwamen de verwachtingen, maar voerde ik nog steeds een strijd. Iedere dag. In het blog; mijn eetstoornis deel 3, lees je hoe ik langzaam weer begon te wennen aan het normale leven.

Heb je al meerdere pogingen gedaan om te herstellen, maar heb je nog steeds niet de juiste hulp gevonden of wil je graag al stappen zetten terwijl je op een wachtlijst staat?
Dan kom ik graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!