Maevitae

Verander jouw keuzes, verander jouw leven

Voelt het voor jou alsof je alles op de automatische piloot doet, dat er geen uitdagingen meer zijn of pas jij je continue aan voor een ander? Dan is dat het teken dat je iets mag gaan veranderen in jouw huidige leven.

Kijk eens kritisch naar je huidige situatie en durf naar binnen te gaan om te kijken wat jij graag zou willen. Zijn de keuzes die je maakt echt jouw eigen keuze of maak je deze om de ander niet teleur te stellen? En als je wilt veranderen waarom doe je het dan nog niet? Wat houd je tegen om te gaan voor wat je graag wilt. In dit blog geef ik je een aantal tips die mij hebben geholpen om andere keuzes te maken en waar deze keuzes voor hebben gezorgd in mijn leven. 

Verandering voelt oncomfortabel dus begin je er niet aan

Het goede nieuws is dat er altijd een oplossing te vinden is, maar vaak is dat iets anders dan jij gewend bent en dat voelt onwennig. Je weet niet hoe je daarmee om moet gaan, je ziet het niet zitten, je ziet allerlei beren op de weg, je bent bang, je voelt je alleen, je voelt je schuldig, egoïstisch en ga zo maar door. Het lijkt onmogelijk en dus blijf je zitten waar je zit en tegen dezelfde dingen aanlopen. Groei en verandering zal je nooit binnen je comfortzone vinden. Dus durf je angsten in de ogen te kijken en op jezelf te vertrouwen dat je de goede keuze hebt gemaakt. En blijkt deze toch niet helemaal te zijn wat je ervan had gehoopt of gedacht, sla een andere weg in en probeer het opnieuw.

” Door te leren hoe ik andere keuzes kon maken, door te voelen wat ik écht wilde en ervoor te gaan is mijn leven écht veranderd ”

Waarom keuzes een grote invloed hebben op verandering

Waarom zou je niet gewoon accepteren dat het leven nu eenmaal gaat zoals het gaat? Waarom zou je zelf keuzes maken? Omdat Rotter, en vele onderzoekers na hem, ontdekte dat mensen die vinden dat ze controle hebben over hun leven succesvoller zijn in hun werk. Ze zorgen beter voor hun gezondheid omdat ze die zelf in de hand denken te hebben. Ze stoppen makkelijker met roken omdat ze daarin hun eigen verantwoordelijkheid nemen. En over het algemeen hebben ze minder moeite met het maken van keuzes.

Mensen die het idee hebben dat ze het lot niet in eigen hand hebben, gebruiken sneller het excuus dat bijvoorbeeld kanker nu eenmaal in de familie zit of dat stoppen met roken weinig zin heeft als je al twintig jaar paft. Keuzes maken vinden ze moeilijk omdat het leven nu eenmaal keuzes maakt voor hén er vaak toe dat iemand niet bereikt wat hij zou willen bereiken. Het idee dat hogere machten uw leven bepalen geeft een machteloos gevoel. En juist dat gevoel van machteloosheid maakt ongelukkig.

Wat mij geholpen om andere keuzes te maken

��������������������� ��������������������� ������ ������������������ Vergeef de ander zodat jij je eigen pijn kunt loslaten. Alleen dan kun je het een plek geven en verder met je leven. Vergeven gaat niet over de ander, maar over jezelf.

������������ ������������ ������������ ������ ������ ��������������� Verandering lukt niet in een keer. Blijf de uitdagingen aangaan en gaat het een keer mis, dan is dat oké. Omarm het en leer ervan. De volgende keer zal het beter gaan!

��������������� ������ ��������������������������������� ������������������������������������������ ������ ��������������������� Wat zou je graag willen leren? Kan je moeilijk je grenzen aangeven. Ga hier mee aan de slag. Leer voor jezelf op te komen, nee te zeggen en jezelf op één te zetten! ������������ ������ ������������ ������������ ������ ������������ Neem de tijd om naar jezelf te kijken. Wat geeft jou voldoening? Waar sta jij voor op? Maak dit je levensdoel en gebruik het om jezelf gelukkig te maken ������������ ��������� ������������������������ ��������� Zie het als een leerpunt en kom er sterker uit. Je kunt opnieuw beginnen ��������������������������� ��������������� Als je geen actie onderneemt zal je situatie nooit veranderen. Elke stap die je zet brengt verandering, geeft nieuwe inzichten levert energie

Hoe mijn leven in positieve zin is veranderd

Op meerdere momenten in mijn leven heb ik belangrijke keuzes moeten maken. De keuze om te kiezen voor het herstellen van een eetstoornis, depressie en trauma zijn keuzes die naar mijn idee moesten gebeuren. Wel heb ik ze niet allemaal in één keer gemaakt. Hier is tijd overheen gegaan. Zeker de keuze om mijn eetstoornis los te laten, is niet gekomen door een nachtje erover te slapen. Werkte het maar zo. Deze keuze heeft jaren geduurd en ineens was ik er ‘klaar voor’, in hoe verre je dat kunt zijn. Hetzelfde geldt voor de meerdere depressie en mijn trauma. 

Soms is het goed om keuzes te maken waarvan je weet, dit wordt ongemakkelijk maar als ik de uitdaging aanga en uit mijn comfortzone stap, wordt ik er beter van. Het voelt oncomfortabel, ongemakkelijk en het liefst wil je terug naar je oude en vertrouwde patronen, maar daar zal je nooit verder komen. Daar zal je vast blijven zitten en steeds weer terugkomen bij; ik wil dit niet meer. Je zal door die angst, onzekerheid en het ongemakkelijke gevoel heen moeten. Groei is nu eenmaal niet eenvoudig en comfortabel. Het vergt doorzettingsvermogen, wilskracht, tijd en het maken en leren van fouten. Kijk welke weg bij jou past, welke mensen passen bij jouw groei en wat wil je bereiken.   Doordat ik naar binnen heb leren kijken, me open heb durven stellen en andere opnieuw in vertrouwen heb leren nemen. Heb ik mijn eigen ik langzaamaan weer teruggevonden. De dingen waarvan ik vroeger dacht belangrijk te vinden, paste niet meer bij mij. De mensen waar ik vroeger mee omging, hadden geen toegevoegde waarde meer in mijn leven. Ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven. Dat een nee ook echt een nee is. Dat ik niet voor iedereen kan zorgen en mijzelf op de eerste plaats zetten helemaal niet egoïstisch is. Waar ik vroeger echt niet voor mijzelf durfde op te komen, liever in een hoekje kroop en alles maar voor een ander deed om leuk en gezien te worden. Kan ik nu veel beter voor mijzelf op komen, me open te stellen voor anderen en minder waarde te hechten aan wat een ander van mij vindt. Daarnaast ben ik mijn eigen kwaliteiten meer gaan accepteren en uitzoeken wat bij mij past. Hetzelfde geldt voor mijn lichaam, mijn uiterlijk. Waar ik eerst mijzelf pijn deed omdat ik me rot voelde, walgde van mijn lichaam of mijzelf haatte. Kan ik nu zeggen dat ik mijn uiterlijk accepteer, mij niet continue meer focus op wat ik niet mooi vind aan mijn lichaam, maar juist kijk naar wat ik wel mooi vindt en bekijk ik mijn lichaam vanuit een ander perspectief. Niemand is perfect en zal dat ook nooit worden. Ook al vind ik mijn benen niet zo mooi, ik kan wel rennen, lopen en fietsen. Ze brengen mij van A naar B en dat is wat voor mij telt. Dat proces heeft wel heel wat jaren geduurd en ik denk ook naarmate ik ouder wordt anders naar mijn lichaam ben gaan kijken. Ook dit is een proces waarin je meegroeit. Je kunt niet zeggen vandaag vind ik mijzelf helemaal geweldig en zal ik nooit meer een dag hebben dat ik mijn lichaam minder mooi vindt of mijn lichaam haat. Ik heb ook echt nog wel dagen dat ik mij onzeker voel, niet lekker in mijn vel zit of toch baal dat ik niet aan het plaatje in mijn hoofd voldoe. Die dagen zijn oké, zolang je er maar niet in blijft hangen.

Ik voel mij nu een stuk vrijer, rustiger en energieker dan ik me ooit heb gevoeld. Voor het eerst weet ik wat ik wil, durf ik steeds meer in mijn eigen kunnen te geloven en hierop te vertrouwen, zonder te denken is het wel goed genoeg? Wat zou een ander hiervan vinden? Etc. Dat gun ik ook jou!  Ga eens bij jezelf na wat jij graag zou willen veranderen en ga de uitdaging aan. Je hebt niks te verliezen, terug naar het oude en vertrouwde kan je altijd. Maar je hebt zoveel te winnen als je de confrontatie met jezelf aangaat. Als je wel kiest voor groei en de moeilijke weg.

Hulp nodig bij krijgen van een gezond eetpatroon?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet het resultaat behaald dat je zou willen of die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Wil je daar nu voor eens en altijd verandering in die blijvend is en waarbij je alsnog kunt genieten van heerlijke recepten en etentjes?

Dan kom ik graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!