Maevitae

Minder gluten = blijer lichaam

Gluten op zich zijn niet ongezond. Ze zijn een goede bron van B-vitaminen en vezels, wat gunstig is voor onze darmen, maar een teveel aan gluten is de boosdoener.

Zo eten we bij het ontbijt vaak yoghurt met muesli of brood, de lunch bestaat vaak uit brood en avonds eten we nog een keertje pasta en een koekje bij de koffie.

Dit zijn al 4 eetmomenten waarbij je behoorlijk wat gluten binnenkrijgt.

Eet je te vaak gluten op een dag, dan beschadig je elke keer het darmslijmvlies van de dunne darm opnieuw dit komt door de gluteneiwitten. Hierdoor ontstaat er afvlakking van de dunne darm met als gevolg een verminderde opname van de voedingsstoffen. Daarnaast kan je last krijgen van klachten als diarree, obstipatie, groeiachterstand en vermoeidheid. Ook een langdurig te kort aan voedingsstoffen kan klachten geven.

Voor de ziekten die zorgen voor chronische ontstekingen in het lichaam o.a. reuma, artrose, acne, fibromyalgie, diabetes, endometriose, eczeem, is het veel beter om de inname te beperken tot 1 portie per dag of om de gluten helemaal te vermijden.

Echter is het wel zo dat hier een langere tijd overheen gaat en je niet direct binnen 2 dagen van al je klachten, aandoening of ziekte af bent.

Ben je glutensensitief? Dan merk je na 2 – 3 dagen gelijk verbetering van je klachten die normaal na het eten van gluten ontstaan. Er worden bij glutensensitiviteit geen verhoging van de anti-t-transglutaminase gemeten, maar je kunt wel in de ontlasting antigliadine; een antistof tegen het gluteneiwit gliadine meten. Deze waarde is dan wel verhoogd.

Onder andere de granen tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut bevatten gluten. Vermijd daarom graanproducten zoals brood, pasta, pizza en muesli. Voorverpakt voedsel bevat ook vaak granen.

Welke voeding kan je dan nog wel eten?

Rijst

Glutenvrije havermout (i.v.m. sporen)

Teff, boekweit, cassave

Maïs

Groente en fruit

Onbewerkt vlees

Zuivel met mate

Noten, zaden & pitten

Samen kijken naar jou voedingspatroon? Plan hier een afspraak of meld je direct aan voor een van mijn trajecten