Maevitae

Met deze tips krijg jij meer zelfvertrouwen!

Onzeker, het komt je vast niet onbekend voor. Een spreekbeurt voor de klas, een belangrijk sollicitatiegesprek of omdat je nieuwe mensen leert kennen. Onzekerheid kent iedereen.  De een is onzeker over hoe zij eruit ziet, de ander weet niet wat hij moet zeggen en misschien ben jij wel heel onzeker over wat je moet doen en wat mensen van je vinden. De één is vaker onzeker dan de ander. 

Ben je vaak onzeker over veel dingen dan kost dat onwijs veel energie. Je ervaart vaak stress, denkt over het algemeen heel negatief over jezelf en durft je niet goed open te stellen voor een ander. Dit laatste type ben ik! Of beter gezegd, was ik en dat heeft bij mij voor meerdere problemen gezorgd. 

In dit blog deel ik de tips waar ik zelf veel aan heb gehad en ik hoop dat ze ook jou meer zelfvertrouwen geven, dat je hiermee aan de slag gaat en meer op de voorgrond mag staan, je lekkerder voelen en je jouw innerlijke kracht kunt voelen! Hoe meer je met deze tips oefenend, hoe beter je er in wordt en des te meer jouw zelfvertrouwen groeit. Ga er niet vanuit dat je nooit meer onzeker bent of dat het allemaal in één keer goed moet gaan of moet lukken, want zo werkt het helaas niet. Je mag af en toe best onzeker zijn, dat is heel normaal. Ga eens aan de slag met deze tips en probeer elke dag steeds een beetje meer in jouw eigen kracht te staan en in jezelf te geloven!

Mijn onzekerheid

Onderstaande vragen gingen de hele dag door mijn hoofd, bij alles wat ik deed. Liep ik in de stad, in de supermarkt of in de sportschool, elke keer vergeleek ik mij met andere. Ik was zo bewust van mezelf en de dingen die ik niet goed of mooi vond, dat ik mij alleen maar daar op kon focussen. De hele dag alleen maar negatieve gedachten, want ook deze zijn sterk aanwezig wanneer je heel onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt.

Ben ik wel mooi genoeg?  Vinden ze mij wel leuk?  Weet ik dit allemaal wel?  Wat als ik niet slaag?

Ik zocht bevestiging van mijn negatieve gedachten en overtuigingen. ‘ zie nou wel, zij kan dat veel beter’ of ‘ zij is wel superslank met lange dunne benen, die van mij zijn nog veel te dik’. Mijn omgeving had hier geen idee van. Zij vonden dat ik heel zeker overkwam, alles goed voor elkaar had en mij een leuke meid. Terwijl ik de hele dag door een strijd aan het voeren was en hier niemand mee wilde lastig vallen. Deze onzekerheid is een goede voedingsbodem geweest voor zowel mijn eetstoornis als mijn depressie. Beide groeide alleen maar zij kregen immers de alle aandacht.

Wat mij heeft geholpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen, zijn de diverse therapieën die ik jarenlang heb gehad voor mijn mentale problemen. Ik heb onder andere geleerd om te kijken naar de dingen die goed gaan, om minder perfectionistisch te zijn. Minder waarde te hechten aan wat de ander van mij vindt. En meer naar mijn eigen ik te luisteren en dat de negatieve gedachten mijn eigen gedachten zijn. Die alleen ik geloof.

Ik voel mij ook nog regelmatig onzeker. helemaal nu ik ben gestart met mijn eigen bedrijf, maar dat is oké. Iedereen is wel ergens onzeker over. Het is alleen niet meer normaal en gezond wanneer jou onzekerheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden. 

Leer je emoties,  gevoelens en jezelf te accepteren

& er te laten zijn

Accepteer dat je onzeker bent

Je onzekerheid is een feit. Draai er niet om heen, loop er niet voor weg, maar erken en accepteer dat je onzeker bent over bepaalde dingen.  Je hoeft niet boos op jezelf te zijn omdat je minder zelfverzekerd bent dan je zou willen. Je kunt hier iets aan doen! Daarnaast is het ook helemaal niet gek. Iedereen is wel eens onzeker of zenuwachtig. Je bent hierin echt niet de enige. Het is er en het is niet fout. Ga jezelf er niet op veroordelen of haten. Je bent onzeker, nou en?

Leer jezelf kennen

Weet jij echt wie je bent en wat je van jezelf vindt? Of neem je het aan van je omgeving, wat zij van jou vinden? Tijdens mijn eetstoornis- & depressieherstel kwam ik erachter hoe belangrijk het is dat jij jezelf kent. Dat jij weet wat jij écht van jezelf vind, zonder de invloed van anderen hierin mee te nemen.

Het is niet alleen goed om te weten, maar ook om het te voelen. Zit je wel in je lichaam? En wat voel je dan? Zelf heb ik dit opgeschreven in een boekje. Elke dag schreef ik een aantal punten op van hoe ik mij voelde, waar ik dat voelde en in welke situatie. Zo leerde ik steeds beter hoe mijn lichaam reageerde wanneer ik mijzelf weer met anderen aan het vergelijken was of wanneer ik een compliment kreeg.

Liever creatief bezig zijn? Verzamel eens allemaal dingen die jij leuk vindt. Bepaalde activiteiten, dieren, dingen, een baan of hobby. Alles mag, niks is goed of fout.

Jezelf ontdekken is een reis. Een reis die nooit zal eindigen dus geef jezelf ook de tijd en de ruimte om hier mee bezig te zijn. Je gaat merken dat je steeds meer over jezelf te weten komt.

Vraag jouw dierbare om advies en laat de rest lekker kletsen!

Vraag je omgeving om feedback

Vind je het lastig om van jezelf positieve kanten te benoemen? Vraag je omgeving wat zij van jou vinden en waaraan je nog zou kunnen werken. Dit kan heel confronterend zijn, dus doe deze oefening ook met iemand die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt. Ik heb deze opdracht met mijn moeder gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om hem met je therapeut te doen of misschien een vriendin.

Een andere oefening die ik er prettig vond en die minder confronterend is, is je omgeving te vragen een brief te schrijven. Deze kan je er vaker bij pakken, doorlezen om het vervolgens  met die persoon te bespreken. 

Je omgeving kan jou laten zien welke talenten zij in jou hebben ontdekt, die je misschien zelf helemaal niet opmerkt. Ze kunnen je meedenken met wat je nog kunt leren of waarin je nog mag groeien. Het is echter niet zo dat zij in de brief beschrijven wie jij bent, want wie je bent dat bepaal je zelf.

Laat toch kletsen

Trek jij je net als ik deed ook veel aan van wat andere mensen van je vinden? Vinden ze me stom,  , druk, saai, gek, grappig, zielig, sterk of zwak, ben ik wel leuk genoeg? Het cliché is waar. Het maakt niks uit. Het gaat erom wat jij van jezelf vindt. Jezelf voor iemand veranderen of jezelf zo aanpassen dat de ander jou leuk gaat vinden is niet oké. Jij bent wie je bent, jij blijft groeien en jezelf ontwikkelen. Vinden de mensen in jouw omgeving dat niet leuk, dan is dat hun verlies. Verzamel mensen om je heen waar je energie van krijgt. Niet waar je alleen maar moe en leeg van thuiskomt. Laat je niet onzeker maken door mensen die je een rotgevoel geven. Je bent zoveel meer waard dan loze woorden.

Bespreek hoe jij je voelt

Als je onzeker hebt is dat vaak iets wat je voor jezelf houdt. Misschien doe je je wel heel zelfverzekerd voor, maar voel jij je ontzettend alleen en verdrietig van binnen.  Je hebt misschien last van trillende handen, je mondhoeken trekken een beetje of je wiebelt continu met je voet. Maar  elke keer weer weet jij het te verbergen. Je aan te passen en je masker op te zetten, om te zorgen dat mensen niet zien dat je jezelf geen houding weet te geven.  alleen maar om niet te laten zien dat je een beetje onzeker bent.

Waarom vind je het zo erg om onzeker te zijn? Wat houdt je tegen om het uit te spreken? Zeg voor een spreekbeurt of op je eerste werkdag dat je het spannend vind en nog een beetje moet wennen. Niemand zal je uitlachen, de anderen zullen het herkennen en misschien hetzelfde voelen. Je stoerder voordoen dan je bent is niet handig. Je mag laten zien hoe jij je voelt, daar help je anderen ook mee! Dan ben je pas echt stoer, 

Heb geduld, blijf oefenen en wees trots!

Oefenen, oefenen & nog eens oefenen

Om meer zelfvertrouwen te krijgen zal je moeten oefen met de dingen die je eng of spannend vindt. je zal uit je comfortzone moeten stappen wil je groeien.  Zelfvertrouwen is iets dat je op kunt bouwen door ervaringen op te doen. Door situaties waarover je onzeker bent te oefenen, krijg je meer zekerheid. Door dingen die je nog nooit hebt gedaan, toch te doen, kom je erachter of die onzekerheid terecht was.  Je hoeft het niet alleen te doen als je het eng vind. Vraag of iemand het samen met je wilt doen. Door te doen, ontdek je dat je meer kunt dan je denkt en dat dingen steeds meer vertrouwd worden. Je kunt er voor kiezen op een sport te gaan, een hobbyclub op te zoeken. Ga bijvoorbeeld op een teamsport of hobbyclub. Hierdoor doe je veel sociale contacten en ervaring op. 

Ben trots op jezelf

Schrijf punten op die je goed of mooi vindt van jezelf of van die dag. Geef jezelf wat vaker een compliment en wees trots op de stappen die je al hebt gemaakt. Sta daar eens vaker bij stil en geef dit aandacht, ipv de negatieve punten. Ben elke dag trots op jezelf, dan wordt je een stuk minder onzeker, je blijft groeien en doe alles op jou tempo!

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!