Maevitae

Krijg een positievere mindset met deze 6 oefeningen

Je gedachten zijn NIET altijd waar, ook al voelt het soms wel voor jou. Ze geven betekenis aan de gebeurtenissen die om je heen gebeuren. Meestal gaan we ervan uit dat onze gedachten de realiteit weergeven, maar helaas is dit vaker niet dan wel. Jij ziet de realiteit door jouw eigen bril. Als jij jezelf niet goed genoeg vind, zijn jouw gedachten over jezelf meestal negatief. 

Zelf nam ik altijd mijn gedachten aan als waarheid. Ik was niet eens bereid om dit te checken bij mijn omgeving. Deed ik toch navraag of wanneer ik vroeg hoe zij tegen iets aankeken, geloofd ik het vaak ook niet. Zo sterk waren mijn eigen negatieve overtuigingen over mijzelf.

Wat is mindset?

Mindset betekend niets anders dan gedachten en overtuigingen die jij hebt. Hoe jij naar de wereld kijkt en de manier waarop jij hierover denkt. Jouw gedachten en overtuigingen bepalen hoe jij naar jezelf, naar anderen en naar de gebeurtenissen om je heen kijkt. Over het algemeen voelen we ons zo verbonden met ons denken, dat we deze aannemen voor waarheid en geloven dat wij onze gedachten zijn. Zelf heb ik daar een hele tijd in geloofd en zelf nu leer ik dagelijks van mijn eigen gedachten. Zeker wanneer dit negatieve gedachten zijn over jezelf als ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dit toch niet’. Deze negatieve gedachten hebben niet alleen invloed op jouw handelingen en gedrag maar ook op hoe jij je voelt en invloed op bepaalde processen in jouw lichaam. 

Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat negatieve gedachten leidend zijn in ons leven en positieve gedachten op de achtergrond aanwezig zijn. In de oertijd was dit handig. Er was meer gevaar, waardoor we op tijd konden vluchten voor de dreiging. In onze maatschappij is er weinig gevaar, hoeven we niet op de vlucht en zit onze mindset in de weg. Als jij echt bereid bent om jouw mindset te veranderen, zal je merken dat je leven verandert. Je gaat anders tegen de dingen aankijken, je zal jouw omgeving anders gaan zien en de gebeurtenissen anders benaderen.

Om positiever te gaan denken en je mindset te veranderen, hoef je niet je gedachten te gaan veroordelen of ermee te gaan vechten. Je hoeft niet te wachten op een geschikt moment, omdat deze niet gaat komen. Je kunt vanaf vandaag kiezen om de negatieve gedachten niet langer te geloven, maar zet er een positieve gedachten tegenover, bijvoorbeeld: ‘ ik kan het niet, dus ik begin er maar niet aan’  = negatief

‘Ik kan het nog niet zo goed, maar ik blijf proberen tot het lukt’ of ‘Ik kan het niet, maar ik ga iemand om hulp vragen’ = positief

Om je alvast op weg te helpen heb ik 6 oefeningen voor je uitgeschreven waarmee jij de eerste stappen gaat zetten naar een positievere mindset. Gaandeweg zal je tegen dingen aanlopen, je zal verandering merken, maar neem hier de tijd voor. Ga niet te snel en maak niet te snel grote stappen. Pak elke week 1 oefening en ga daarmee aan de slag. Geniet van het proces en sta elke dag eens echt bij jezelf stil. Bij je gedachten, gewoonten en emoties. Schrijf ze op en leer ervan.

6 oefeningen om jouw negatieve gedachten te veranderen

1 Focus je op de positieve dingen en op hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet

Verstop je niet achter een smoes, een ander of een schuldgevoel. Kijk naar jezelf zonder oordeel en schrijf op hoe jij wilt dat je leven eruit ziet. Zoek een voorbeeld of iemand waar jij inspiratie uithaalt om jouw doelen te bereken. Zoek uit wat zij doen, hoe zij zich gedragen en over dingen denken.

2 Accepteer wat er nu is en je leven en wees dankbaar

Je hebt wel eens dat je in een situatie terecht bent gekomen waar je helemaal niet in wilt zitten of waarin jij je veilig voelt maar weet dat dit niet gezond voor je is. 

De eerste stap is om de situatie te accepteren zoals deze nu is. Zonder acceptatie kun je niks veranderen. Hoe vervelend of slecht de situatie ook is, accepteer waar je op dit moment bent, zodat je vanuit hier kunt leren en groeien. 

Kijk naar de kleine dingen om je heen en wees daar dankbaar voor. Wees dankbaar voor de mensen om je heen, voor je gezondheid of het huis waar je in leeft.

3. Neem verantwoordelijkheid over jouw leven

Jij bent de enige die invloed heeft op jouw leven. De enige die jouw leven kan veranderen en niemand anders. Neem vanaf NU de verantwoordelijkheid over jouw leven. Je neemt 100% verantwoordelijkheid voor wat je denkt, wie je bent en wat je doet. Wijs naar jezelf als er iets gebeurt wat je niet prettig vindt en bekijk wat jouw aandeel is in de situatie waarin je zit. Wat kun jij doen om het te veranderen? Zodat het ook voor jou fijn of prettig is.

Omdat je zelf de verantwoordelijkheid neemt over jouw leven, jouw gedachten en jouw gedrag, krijg je een positievere mindset. Ga eens onderzoeken wie jij bent en wat jij wilt. Wanneer voel jij je fijn? Wat wil je graag bereiken? Wat zijn jouw dromen?

4. Overlaad jezelf met positiviteit en inspiratie

Wie is jouw inspiratiebron? Heb je nog geen inspiratiebron? Ga eens op zoek naar iemand die jou kan helpen. Die zorgt voor nieuwe ideeën, die je aan het denken zegt en waar je energie van krijgt. Lees eens een boek. Kijk op YouTube of luister naar een inspirerende podcast. Ben je creatief maak een vision board. Door met positieve dingen bezig te zijn, raak je vaak geïnspireerd en zal je merken dat je je beter gaat voelen.

5. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Vergelijken ik doe het al mijn hele leven – gelukkig nu een stuk minder-, maar ook ik heb hier nog steeds moeite mee. Het is zo’n gewoonte om jezelf constant met een ander te vergelijken, zeker op Social media en het beeld dat zij laten zien. Tijdens mijn depressie en eetstoornis kon ik uren op Instagram scrollen, mezelf afkraken en jaloers zijn op de ander. Ik voelde mij de hele dag slecht en om wat eigenlijk? Op social media zien we vaak alleen de goede dingen, terwijl ook de ander zo zijn/haar problemen en onzekerheden heeft. Je kunt niet iets in een week bereiken waar de ander jaren over heeft gedaan. Onthoud dat je op een heel ander beginpunt staat of bent gestart. Iedereen heeft een eigen pad, met obstakels en leert hiervan. Focus je niet teveel op de ander maar juist meer op jezelf en het proces waar je in zit. Kijk naar de stappen die je al hebt gezet en vergelijk deze niet met de stappen van een ander.

6 Stop met alle negativiteit

STOP met alle negatieve dingen in je leven waar je invloed op hebt. Laat je niet overhalen of meeslepen door een ander. Zelf kijk ik geen nieuws meer omdat dit meestal alleen uit negatieve berichten bestaat. Is het echt iets dat ik moet weten dan hoor ik het wel.

Probeer gebeurtenissen in je leven, emoties of gedachten te zien en er te laten zijn zonder erover te oordelen. Dit is in het begin hartstikke lastig, maar blijf je hier bewust van. Ga dingen eens anders bekijken en geef hier een positieve draai aan! Je zal merken dat je een stuk lichter, energieker en positiever door de dag komt.

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!