Maevitae

Intuïtief eten, wat is dat?

Vind jij het lastig om van je lichaam te houden zoals deze nu is? Struggel jij al jaren met het jojo-effect of ben je een dieethopper? Dan is dit artikel echt iets voor jou. Want wat als ik jou vertel dat het ook anders kan? Dat jij jezelf niet van alles hoeft te ontzeggen of je ongelukkig hoeft te voelen wanneer het zoveelste dieet voor jouw gevoel is mislukt. Er bestaat ook een andere manier waarbij jij jezelf niets hoeft te verbieden, waarbij jij je doelen kunt behalen en dat jij gelukkig kunt zijn met wie je bent.

Wat is intuïtief eten?

De methode die ik hierboven beschrijf word ook wel intuïtief eten genoemd. Intuïtief eten is alles behalve een dieet. Deze methode is ontwikkeld door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch.
Deze methode focust zich niet specifiek op gewicht en is helemaal wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn zelfs meer dan 125 studies gedaan naar deze methode waardoor we weten dat het werkt. Mensen die deze methode volgen en hier hun leefstijl van hebben gemaakt, staan veel beter in contact met hun lichaam en daardoor ook met hun behoeften. Ook is de kwaliteit van hun leven verbeterd en voelen zij zich gelukkiger.

Het is heel persoonlijk

Intuïtief eten is voor iedereen anders. Je kunt wel zeggen dat je een heel persoonlijk proces meemaakt waarbij het niet alleen gaat over voeding. Je leert namelijk jouw gezondheid te waarderen, afstand te nemen van eetregels en te handelen naar jouw innerlijke signalen; honger, verzadiging, trek, smaak en plezier. Ook spelen zelfzorg, beweging en mindset  een rol binnen het Intuïtief eten.

Word bewuster van jouw gedrag

Wil je starten met Intuïtief eten, dan mag je op een andere manier naar jezelf leren kijken. Je mag jezelf vragen gaan stellen en inzicht leren krijgen in jouw valkuilen, gedrag en patronen. Wanneer je dit voor jezelf kunt achterhalen en hier ook bewust mee bezig zal gaan, kan jij op ten duur beter voelen wat je nodig hebt. Wat jouw lichaam nodig heeft aan voeding en kan je leren op een andere manier om te gaan met emoties.

Intuïtief eten is geen dieet

Je wilt juist van jouw eetregels, restrictief of verstoorde relatie met voeding af komen. Binnen het Intuïtief eten is er geen voedingsschema en zijn er geen regels waar jij je aan moet houden. Je hoeft niet eindeloos calorieën te tellen of je portie af te wegen. Het enige wat jij moet doen is jezelf leren om alles te eten wat je maar wil, zonder je schuldig te voelen. Dat klinkt toch fantastisch, niet?

Wat heeft het Intuïtief eten mij opgeleverd?

Zelf heb ik jarenlang geworsteld met de eetstoornis Anorexia Nervosa, waardoor ik een hele verstoorde relatie met voeding en mijzelf had. Ik weet nog goed dat ik het doodeng vond om mijn regels los te laten en te leren vertrouwen op mijn lichaam. Wat als ik mijzelf zou overeten of bleef aankomen?  Gelukkig viel alles reuze mee en werd ik hierbij goed begeleid.
Waardoor ik ook de eetregels en restricties durfde los te laten en stap voor stap mijn relatie met voeding beter werd.

Ook mijn mindset veranderde

Het heeft mij niet alleen een andere kijk op voeding gegeven, maar het heeft me ook laten inzien dat ons lichaam voeding nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Dat wij in deze maatschappij doodgegooid worden met verkeerde informatie en we allemaal maar moeten voldoen aan het geschetste ideaalbeeld. Maar waarom? Ik heb tijdens dit proces echt leren beseffen dat het perfecte plaatje er helemaal niet toe doet, maar het veel belangrijker is om happy te zijn met jezelf. Je goed te voelen over jezelf en jij je niet druk hoeft te maken over dat ene taartje of die reep chocola. Ook hoef je niet bang te zijn dat jij jezelf gaat overeten, want dat gebeurt niet. Je kunt zelfs door intuïtief eten van jouw eetbuien of het emotie-eten afkomen. Ik leerde voeding en mijn lichaam meer te waarderen, waardoor ik ook meer kon genieten en beter kon voelen wanneer ik voldoende had gehad of nog wat meer lustte.

Maar Mariek, hoe begin je hier dan mee?

In deel twee van het Intuïtief eten, neem ik je uitgebreid mee in het 5 stappenplan. Wanneer je deze 5 stappen één voor een afgaat, zal je zelf merken dat jouw relatie met voeding en jouw lichaam een stuk fijner en relaxter worden. Zo krijg je in stap 1 meer inzicht in jouw regels en/of restricties en in stap 2 ga je jouw honger,- en verzadigingssignalen erkennen en leer je hiernaar te handelen. In stap 4 ga je aan de slag met je emoties en zonder dat je daar voeding voor gebruikt. Ben je benieuwd naar stap 5? Hou dan de website en de Socials in de gaten!

 
Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!