Maevitae

Hoe ga ik om met HSP?

๐˜๐˜š๐˜— ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซย 15 โ€“ 20 %ย ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต. ๐˜š๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ด ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ญ๐˜ง ๐˜ซ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ.ย ย Dit gaf mij ergens rust, want nu vielen diverse puzzelstukjes op zijn plek die ik eerder niet kon verklaren. Aan de andere kant, hoe ga ik hiermee om? Wanneer weet ik dat ik over mijn grenzen ben gegaan en wat is รผberhaupt deze grens? Daarom wil ik met jou delen wat voor mij werkt, zodat je een houvast hebt of iets nieuws kunt uitproberen

1. Accepteer dat je hoogsensitief bent

Je bent met deze karaktereigenschap geboren net als met je andere karaktereigenschappen. Dit is wat jou vormt en jou, jou maakt. Daarnaast is hoogsensitief zijn niet bijzonder, je reageert alleen overal net iets anders op. Maak het niet al te groot en zie het niet als iets negatiefs, maar leer er mee omgaan op een manier die bij jou past.

2. Geef jezelf de tijd

Als je hoogsensitief bent neem je meer waar en je verwerkt deze op een dieper niveau. Het gevolg? Je het meer ruimte en tijd nodig om alle prikkels en informatie te kunnen verwerken. Zo kan je een betere keuze maken en de situatie beter overzien. Geef jezelf ook deze tijd en ruimte. Wat mij hierbij helpt is mijzelf afzonderen bijvoorbeeld in de slaapkamer of ik zoek de natuur op. Doe dit wel zonder andere prikkels om je heen, dus geen boek, podcast of muziek omdat je hoofd dan nog voller wordt en je nog meer prikkels hebt te verwerken.

3. Wanneer ben je overprikkeld?

Je kunt last krijgen van overprikkeling als je te weinig rustmomenten hebt genomen, je teveel prikkels krijgt of hebt gekregen of door teveel onverwachte gebeurtenissen. Je hersenen hebben op deze momenten extra moeite om alle informatie te verwerken. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen of depressieve gevoelens.

Daarom is rust nemen en me-time inplannen zo belangrijk. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld sporten, afspreken met een vriendin, lekker in bad of even een powernap. Bekijk per dag of per moment wat jij nodig hebt.

Ook voor mij is dit nog steeds oefenen, maar naar mate jij je steeds bewuster wordt van jouw eigen grenzen en waar jij gevoelig voor bent, kan je dit steeds beter aanvoelen en aangeven aan je omgeven.

4. Ben lief voor jezelf

ik heb me altijd al het buitenbeentje gevoeld en gaandeweg besef ik steeds meer waarom dat zo voelde. Ik wilde altijd bij de andere horen, waardoor ik dingen deed die niet bij mij paste of waardoor ik de lat extreem hoog legde voor mijzelf. Ik paste mij continue aan en durfde mijn grenzen niet aan te geven. Door stap voor stap mijzelf te leren accepteren zoals ik ben, beter voor mijzelf op kan komen en te accepteren dat het niet altijd perfect hoeft te zijn, kan ik ook beter bij mezelf blijven. Zo kan ik beter aangeven wanneer iets me teveel wordt, kies ik vaker voor mijzelf en pas ik me niet meer aan om leuk gevonden te worden. Mensen kunnen me mogen of niet, dat is helemaal aan hen en daar ben ik okรฉ mee.

5. Ken je kwaliteiten

Niet alleen voor iemand die HSP is, is het goed om zijn kwaliteiten te kennen. Dit geldt eigenlijk voor iedereen. In het begin vond ik hoogsensitief zijn echt iets negatiefs. Ik dacht โ€˜ jeetje, weer een stempel die ik kan toevoegen aan het rijtjeโ€™. Tot ik het volledig kon accepteren ben ik het eens van de andere kant gaan bekijken. Zo kwam ik erachter dat hoogsensitief zijn ook iets heel positiefs kan zijn.

  • Je zorgzaamheid kan je gaan leren inzetten voor jezelf en daarnaast gebruiken voor andere.
  • Je maakt alles veel intenser en bewuster mee
  • Je kunt goed luisteren
  • Je bent liefdevol naar andere toe, leer dit ook meer in te zetten voor jezelf
  • Je bent eerlijk
  • Je hebt een groot empathisch vermogen
  • Je denkt vaak vooruit
  • Je kunt goed alleen zijn, meestal is iemand met HSP introvert
  • Je bent zorgvuldig
  • Je bent krachtig, sterk

Leg je focus meer op de goede punten en kwaliteiten. Aan de mindere kwaliteiten kan je altijd nog werken, maar onthoud โ€˜ het hoeft niet perfect te zijnโ€™

6. Geniet van de kleine dingen

Genieten van de kleine dingen is wat ik altijd al heb gedaan en heb gekund. Alleen nu doe ik dit een stuk bewuster en intenser. Hier haal ik ook echt positieve energie uit en zorgt voor mij als introvert dat ik weer kan opladen.

Zo vind ik het ontzettend om te wandelen in de natuur, fijne muziek op te zetten en mezelf te omringen met mensen die me dierbaar zijn. Ook vind ik het heerlijk om alleen te zijn met een goed boek of in een onbekende stad. Waar laad jij van op?

Ben je ook hoogsensitief en heb je moeite om dit te accepteren, heb je moeite met het zoeken naar een goede balans, kan je niet goed voor jezelf opkomen of je grenzen aangeven? Ik wil je daar graag bij helpen.ย 

Planย hierย je gratis kennismakingsgesprek