Maevitae

Hittegolf en een eetstoornis

Afgelopen week was het erg warm en ook de komende dagen zal dit nog zo zijn. Er is echt weer sprake van een hittegolf! De een wil niets liever dan een terrasje pakken met vrienden of lekker een dagje vertoeven op het strand, terwijl er ook mensen zijn die deze temperaturen helemaal niet zo fijn vinden. Wanneer je lijdt aan een eetstoornis, een depressie of andere mentale problemen kunnen deze temperaturen heel onaangenaam en oncomfortabel zijn. Niet alleen mentaal kan je last hebben van de warmte, ook lichamelijk kan je last hebben van deze extreme hitte. Je zweet meer. hebt minder trek en je voelt je vermoeider dan anders. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen op deze warme dagen, drink vooral voldoende water.

Hoe ik zelf jarenlang de zomer heb ervaren tijdens mijn eetstoornis

De zomer vond ik in mijn eetstoornistijd verschrikkelijk! Niet alleen vanwege de hoge temperaturen maar de zomer betekende ook andere kleren aan. Mensen in een korte broek, t-shirt, badpak of bikini. Ik wilde niet naar buiten. Verder dan de achtertuin kwam ik vaak niet. Ik sloot mezelf op binnen, want daar was het koel en kon ik gewoon een shirt met lange mouwen aan en een lange broek. Ook al had ik het warm en voelde ik me heel vermoeid en sloom, maar dat was beter dan naar buiten gaan en onder de mensen zijn. Ik wilde niet dat iemand mij zag met blote armen, omdat ik me daar heel ongemakkelijk bij voelde en mezelf te dik vond.

Naast mijn eetstoornis had ik ook nog een depressie, waardoor mijn stemming vaak negatief was. Elk ding wat zelfs maar een beetje positief was, kon ik weer zo draaien dat het een negatieve lading kreeg. Dat het alsnog niet goed genoeg was. Mede omdat ik niets meer voelde qua emoties voelde ik me ook de hele tijd vlak en somber. Ik zag wel dat de zon scheen en dat mijn omgeving dat erg fijn vond, maar ik voelde niet hetzelfde. Ik wist wel dat ik het fijn zou vinden om buiten te zijn, te kunnen genieten op een terras, maar zo voelde het voor mij niet. Wat het erg moeilijk maakte. Ik kon niet meer genieten zoals ik dat vroeger als klein kind wel kon. Ik wist niet meer hoe dat moest terwijl ik dat zo graag wilde. Deze warme temperaturen maakte het eten ook niet makkelijker. Eerlijk gezegd nog een stuk moeilijker. Ik had ten eerste al veel minder trek, wat mijn eetstoornis goed uitkwam. Ik wilde nog steeds afvallen, dus weer een extra reden om nog minder te eten dan ik al deed. Toen ik eenmaal bij Human Concern in therapie was koste het mij ook erg veel moeite om normale porties te eten. Met name tijdens het Be-Leef – traject in Portugal. Ik wist dat als ik beter wilde worden kon ik niet meer voldoen aan de ‘wens van de eetstoornis’ , maar moest ik toch voldoende blijven eten en geen excuses meer verzinnen om te minderen.

Met voldoende drinken heb ik altijd moeite gehad. Nooit kwam ik aan de minimale hoeveelheid van 2 liter. Meerdere keren heb ik in het ziekenhuis gelegen met uitdroging. Gelukkig gaat het nu een stuk beter maar ik moet er nog steeds op letten. Als je moeite hebt met drinken, met name op deze warme dagen is dat echt een probleem. Voldoende drinken is echt heel belangrijk. Je lichaam heeft vocht nodig voor diverse processen in jouw lichaam, bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen of voor het regelen van de temperatuur. Wanneer je niet voldoende vocht binnenkrijgt, haalt je lichaam vocht uit de cellen met als gevolg dat deze uitdrogen. Afvalstoffen kunnen niet voldoende worden afgevoerd uit het lichaam en jij gaat je alsmaar beroerder voelen. Ik wil voorkomen dat dit ook bij jou kan gebeuren. Dus drink echt voldoende op deze warme dagen.

De weegschaal kan ik niet overslaan. Tijdens warme dagen was het cijfer ineens hoger dan ik had verwacht. Paniek, stress en mijn bewegingsdrang kwamen om de hoek kijken. Echter wist ik toen niet dat dit alleen maar vocht was wat ik vasthield. Ik dacht echt dat ik in een dag weer x aantal gram was aangekomen. Met als gevolg dat ik weer extreem veel ging bewegen om zowel de onrust als de ‘aangekomen grammen’ te verbranden. Je houdt met dit warme weer meer vocht vast omdat je bloedvaten meer open gaan staan. Hierdoor kan het vocht zich gaan ophopen in jouw lichaam. Dit voelt niet fijn en oncomfortabel. Ik voelde me vaak dan nog dikker en had het idee dat ik helemaal was opgeblazen. Door voldoende te blijven drinken, normaal te bewegen, je benen met slapen wat hoger te leggen, trekt het vanzelf weer weg. De ervaring leert dat je alles echt weer kwijtraakt door heel vaak te plassen.

Mijn tips voor jou als je het moeilijk hebt

Eet en drink voldoende

Ook al heb je de neiging om minder te gaan eten of drinken, blijf goed voor jezelf zorgen. Je lichaam heeft het nodig op deze warme dagen. Houd je lange termijn doelen voor ogen. Hoe wil jij de zomer van 2021 doorbrengen? Zoals nu of zonder eetstoornis, met vrienden en familie aan het strand of genieten van een barbecue? Per dag heb je als volwassene tussen de 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Met deze extreme warmte is het goed om meer dan 2 liter vocht binnen te krijgen. Niet iedereen denkt hieraan of heeft meer dorst dan normaal. Drink daarom elk uur een glas water, ook als je nog geen dorst hebt. Het is daarom verstandig om altijd een flesje drinken bij je te hebben.

Blijf niet de hele dag binnen zitten

Het voelt veilig en vertrouwd, maar uiteindelijk zal het je niet veel goeds brengen. Je stemming wordt alleen maar somberder, je gaat je eenzamer voelen en misschien durf je straks helemaal niet meer naar buiten. Ondanks dat het niet fijn voelde en ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven, sprak ik toch met iemand af. Dit gaf mij afleiding, ik was niet alleen en mijn doel was bereikt. Ik was het huis uit!

Ga de confrontatie en de uitdaging aan

Geen sociale contacten of een smoesjes verzinnen waarom je niet meegaat naar een terras of het stand is makkelijk. Ik zei al gauw: ‘Gaan jullie maar, ik heb echt geen zin” of ‘dat is nog een stap te ver, ik durf dat nog niet’.. Ik bleef het maar uitstellen. Tot we in Zeeland waren en ik wel ben meegegaan. Weliswaar niet in mijn bikini of badpak maar gewoon in mijn jumpsuit, op een handdoek onder een parasol. En als ik naar huis wilde kon ik zelf weer teruggaan. Voelde het fijn? Nee. heeft het me verder geholpen? Ja. De eerste stap was gezet en daarmee ben ik blijven oefenen. Blijf het niet uitstellen, want uiteindelijk vind je nooit het goede moment. Spring in het diepe en ga ervoor. Ga met mensen die je vertrouwt en waar jij je fijn bij voelt. Spreek af dat jij aangeeft wanneer het niet meer gaat en kies er dan voor om terug te gaan of vraag om hulp door een spelletje te doen. Dit geeft je wat afleiding en wellicht wat rust.

Iedereen heeft onzekerheden

Wellicht zie je in jouw ogen perfecte, slanke en knappe meiden of jongens op het terras, het strand of in de stad lopen. Maar je weet ook niet alles van hen. Misschien denken zij wel hetzelfde van jou of hebben zij ook problemen thuis, op school of gescheiden ouders. Zijn zij ook heel onzeker over zichzelf en zijn ook zij ontevreden over hun lichaam. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen en onzekerheden, niet alleen jij. Niemand is tenslotte perfect en jij hoeft je echt niet minder te voelen dan een ander. Iedereen is uniek. Ik heb me jarenlang vergeleken met anderen en daar ging ik mij altijd slechter door voelen. Sinds ik dat meer heb losgelaten en meer kan genieten in het nu, maakt het mij niet meer zoveel uit wat anderen van mij vinden en doe ik lekker mijn eigen ding. Geniet van wat je wel kan, wat je wel hebt en richt je juist op jouw positieve kanten.

Hoe kom jij de warme dagen door? En welke uitdaging ga jij aan?