Maevitae

Gezond leven zonder dieet

Je bent er klaar voor, je hebt jezelf voorgenomen om gezonder te gaan leven. Misschien wil je wat gewicht verliezen / aankomen, meer energie hebben of lekkerder in je vel zitten. Vol goede moed en motivatie start je met het zoveelste dieet. Alle producten heb je in huis gehaald, je start fanatiek met sporten en vermijd bepaalde producten. Maar naar een aantal weken krijg je juist enorme trek in het product dat je niet mag hebben en verlies jij je motivatie om voldoende te sporten/bewegen. Stilletjes verval je weer in jouw oude patronen en voor je het weet ben je weer terug bij af. Teleurgesteld in jezelf, weer mijn doel niet behaald! Zie, nou wel ik kan het gewoon niet.. Je komt in de negatieve spiraal terecht, grijpt naar die reep chocolade of de zak chips en zegt tegen jezelf ”volgende week start ik weer opnieuw” Klinkt het bovenstaande bekend voor jou? Dan heb je zeker iets aan dit artikel. Je hebt namelijk geen dieet of allerlei regels nodig om gewicht te verliezen, je lekker te voelen en meer energie te krijgen. Het is echter wel belangrijk om een eigen leefstijl te creëren en je huidige voedingspatroon te veranderen naar een verantwoord en voedzaam voedingspatroon

Overstappen naar een nieuwe leefstijl

Het volhouden van je nieuwe gewoontes en leefstijl, lukt alleen als je écht jouw huidige leefstijl aanpast. Met alleen gezonder eten en regelmatig sporten of bewegen ben je er nog niet. Wanneer je gewicht wilt verliezen zal je minder moeten eten dan je verbruikt, wil je aankomen zal je meer moeten eten dan je verbruikt.

Daarnaast hebben veel mensen, misschien ook jij, het idee dat je heel veel moet bewegen of sporten wil je gezonder leven of gewicht verliezen. Dit hoeft echter niet. Elke dag een half uurtje wandelen, fietsen of een andere activiteit is al voldoende. Zelfs huishoudelijke taken als stofzuigen of ramen zemen telt al mee en zijn makkelijke manieren om meer te bewegen. Want hoe minder je zit des te beter is het voor je gezondheid.

De woorden afvallen en dieet worden vaak gelinkt aan ‘het hebben van honger’ en dat je niks ‘lekkers’ meer mag hebben. Dat is echt niet zo. Het draait allemaal om de juiste keuzes maken en je eigen keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor een vullende en voedende salade dan een broodje kroket of een pistoletje met kaas.

Gezond eten hoeft echt niet saai te zijn, het is maar net hoe creatief je bent en heb je zelf geen inspiratie kijk eens op internet, maak een van mijn lekkere recepten of gebruik het vytal-voedingsprogramma. Probeer eens nieuwe producten, daag jezelf uit en experimenteer!

10 tips om voor een nieuwe leefstijl

1. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten

Gebruik je vaak pakjes en zakjes voor het bereiden van je maaltijd? Gooi deze dan nu de deur uit. Gebruik zo min mogelijk kant-en-klaar producten. Deze producten bevatten vaak veel ingrediënten, veel zout en weinig voedingsstoffen. Maak je sausjes en kruidenmixen  zelf, van verse ingrediënten. Of kies een saus op natuurlijke basis in de winkel.

Kijk altijd even op de ingrediëntenlijst van een product en kies het product waar 5 of minder ingrediënten in zitten die je ook allemaal kent.

2. Bereid je maaltijden voor

Plan een deel van je maaltijden van tevoren in, zeker als je een drukke week hebt is dat handig. Bereid je maaltijden in het weekend voor en bewaar ze in de koelkast of vriezer. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd en hoef je geen boodschappen te doen of nog eens te bedenken wat je gaat koken. Ben je veel onderweg of heb je onregelmatige diensten? Zorg voor een vullende lunch of avondmaaltijd met eventueel een tussendoortjes. Kies liever voor een wat grotere maaltijd dan een tussendoortje die hoog is in kcal. Vaak bevatten deze ook meer toegevoegde suiker, vetten en weinig voedingsstoffen, waardoor ze minder goed verzadigen.

3. Zorg voor voldoende beweging 

Ben je geen fanatieke sporter, vind je het lastig om 2-3 keer per week naar de sportschool te gaan of vind krachttraining helemaal niks? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je hoeft helemaal niet zo intensief te trainen voor een gezonde leefstijl. Wel is het belangrijk dat je minimaal 30 minuten per dag iets aan beweging of sport doet. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen naar je werk of ga lekker skeeleren. Niet alleen gezond maar ook nog eens een hele goede workout!  Het belangrijkste is dat je een vorm van beweging of sport kiest dat bij je past, anders houd je het niet vol. 

Daarnaast zijn er ook nog genoeg andere manieren om aan meer beweging te komen. Ga vaker op de fiets ipv de auto of parkeer je auto een stukje verderop. Ga je vaak met de trein of bus, stap eens een halte eerder uit.  Kies voor de trap ipv de lift en heb je een zittend beroep, strek tussendoor even je benen of maak in de pauze een korte wandeling. 

Heb je momenteel weinig beweging, begin dan met het maken van kleine stappen. Ga dus niet 5 keer in de week een intensieve training doen, maar start eens met 2 keer per week en bouw het rustig op.  Plan voor jezelf een vast tijdstip in wanneer jij je training gaat doen of een rondje gaat wandelen. Je hebt niet alleen een afspraak met jezelf, maar het wordt op den duur een gewoonte. Ook als je geen zin hebt zorg dat je wel gaat, je voelt je tenslotte altijd fijner en beter als je toch even bent geweest. 

4. Vermijd geen voedingsstoffen

Ons lichaam haalt alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit onze voeding. Dat zijn de koolhydrateneiwittenvetten, vezels, vitaminen, mineralen en de fytonutriënten. Al deze voedingsstoffen hebben belangrijke functies in ons lichaam, we kunnen dus absoluut niet zonder.  Zorg er dus niet voor dat je bepaalde productgroepen gaat vermijden. Je kunt er wel voor kiezen om geen snelle suikers meer te eten – witbrood, witte pasta, koek – maar deze te vervangen voor volkorenproducten en kies voor onverzadigde vetten zoals, olijfolie, avocado en noten. Ook de eiwitten mogen niet ontbreken binnen jouw voeding. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt, omdat hier de meeste vitaminen, mineralen & vezels in zitten.

5. Voorkom stress

Stress zorgt er bij sommige mensen voor dat je slechter en meer eet dan je normaal zou doen. Een andere groep mensen krijgt geen hap door de keel. Bij deze tweede groep behoor ik zelf. Wat mij helpt is om op vaste tijden te eten en een niet al te grote maaltijd te maken of ik zorg ervoor dat ik samen eet. Ik heb dan afleiding, het is vaak een stuk gezelliger en ongemerkt eet ik dan toch iets meer dan wanneer ik alleen zou eten in een periode van stress. Daarnaast vind ik het fijn om momenten voor mezelf te hebben. Even helemaal niks moeten, geen andere mensen maar alleen ik en een boek, een leuke serie of een heerlijke podcast.

6. Zorg voor een haalbaar doel

Je bent gemotiveerd en hebt een doel bedacht waarvoor je gezonder wilt leven. Maar heb je ook gekeken of deze haalbaar is en niet te hoog is gegrepen. Zelf heb ik  nogal de neiging om de lat extreem hoog te leggen en mijzelf te vergelijken met een ander. En zet ik alles op alles om mijn doel te behalen. Heb ik mijn doel eenmaal behaald ben ik vaak niet tevreden, omdat ik tussendoor niet stil sta bij de stappen die ik al heb behaald om bij mijn einddoel te komen. Ik vergeet en geniet niet van het proces.  Het vergelijken met de ander doe ik gelukkig al een stuk minder maar dit betekend niet dat het geen valkuil meer is voor mij en misschien ook voor jou. Focus je op het punt waar jij nu bent en neem degene waarmee jij jezelf vergelijkt als voorbeeld. Ga na welke stappen hij/zij heeft genomen en maak deze stappen eigen, doe ze op jouw tempo wanneer jij er klaar voor bent. En sta af en toe stil bij het proces. Kijk eens terug wat je allemaal al hebt bereikt, maakt het je gelukkig? Wil je nog steeds dit einddoel behalen of is je koers een beetje veranderd? Pas zo nodig jou plan aan.

7. Sta jezelf ook iets ‘ongezonds’ toe

Bij mijn cliënten zeg ik altijd ‘ hanteer de 80 – 20% regel. Je hoeft niet alles 100% goed te doen of onbewerkt te eten, je mag echt nog wel genieten van die hamburger of dat zakje chips zolang je het maar met mate doet.’  Wat daarbij kan helpen is voor jezelf 3 genietmomentjes in te plannen in de week. Zo behoud je de balans, behaal je het gewenste resultaat en kan je blijven genieten. 

Sta het jezelf toe en gun het jezelf ook. Geniet met vrienden van dat wijntje op het terras of  het etentje wat al even gepland staat. 

Je komt van een ‘ongezonde’ maaltijd niet direct aan en je valt van een gezonde maaltijd ook niet meteen af. 1 kg is namelijk 7000 calorieën. Die eet je echt niet allemaal in een dag erbij. Ben je toch iets aangekomen of blijf je gelijk, dan is dat waarschijnlijk vocht.

8. Focus je niet op jouw gewicht

Gezond leven draait niet alleen om afvallen, aankomen of een bepaald gewicht, maar denk ook eens aan de binnenkant van jouw lichaam. Je wilt toch dat je lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt om zo gezond mogelijk te blijven en optimaal te kunnen functioneren? Je bent wat je eet, gezond leven is kiezen voor jezelf, jezelf goed genoeg vinden zoals je nu bent en goed voor jezelf en jouw lichaam zorgen is daar een onderdeel van. 

9.  Ga aan de slag met je mindset

Persoonlijk vind ik dit het allerbelangrijkste en misschien had ik deze tip bovenaan moeten zetten.  Je mindset veranderen is het belangrijkste om gedragsverandering in gang te zetten om een gezonde leefstijl te creëren die bij jou past. Ontzeg je zelf niets en leg jezelf geen regels op, want dat is nergens voor nodig. Zeg tegen jezelf ‘ ik MAG alles eten wat ik WIL, maar ik WIL NIET alles eten” Heb je een doel voor ogen, hou je dan aan het door jou gemaakte plan. Bied iemand je iets aan en heb je daar eigenlijk geen behoefte aan, zeg dan nee en doe het niet om de ander een plezier te doen. JIJ wilt een gezond leven, JIJ wilt jouw doel behalen en je lekker voelen. Trek je niks aan van wat de ander daarvan vindt. Waarschijnlijk zijn zij gewoon jaloers omdat ze het zelf niet vol kunnen houden. Wees het juiste voorbeeld en geniet van de maaltijden waar jij je goed bij voelt, waar jij blij van wordt en waar jij jouw lichaam mee voedt. 

10. Ga samen met mij aan de slag

Vind je het lastig om te bepalen wat voor jou een gezonde leefstijl is  en wat jouw behoeftes zijn? Weet je niet precies wat je kunt eten of hoeveel? 

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips zodat je zelf de volgende stap kunt zetten richting herstel.

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!