Maevitae

Een gezonde relatie met eten opbouwen? Gebruik deze 7 tips

Heb je het gevoel geen gezonde relatie met eten te hebben? Ben je er klaar voor om hier verandering in te brengen? In deze blog ga ik je helpen om een gezonde relatie met voeding op te bouwen. In dit artikel krijg je 7 tips hoe je dit kunt doen, kom je te weten wat een gezonde relatie met voeding is en leg ik uit eigen ervaring uit waarom het hebben van een goede relatie zo belangrijk is.

Wat is een gezonde relatie met eten?

Ik hoor je denken; ‘’Heb je een relatie met voeding?’’ JA, je hebt ook een relatie met voeding.  Je zou deze relatie kunnen vergelijken met een liefdes- of vriendschappelijke relatie. Alle relaties bestaan uit drie verschillende onderdelen namelijk: mentale, lichamelijke en emotionele onderdeel.

Wanneer je een ongezonde relatie hebt met voeding,  zijn één of meerdere van deze delen uit balans. Dit betekend dat jij jezelf wat vaker de vraag mag gaan stellen: ”hoe gaat het écht met mij?, hoe voel ik mij lichamelijk? Ben ik emotioneel ja of nee? Zo ja, waar merk ik dat aan en welk gedrag vertoon ik?”  door hier actief mee aan de slag te gaan creëer je voor jezelf meer inzicht en kan actie ondernemen om terug in balans te komen. 

Ben jij benieuwd hoe gezond jouw relatie is met voeding?
Download de checklist en kom erachter!

 • Mentaal: Alle gedachten die jij hebt rondom voeding horen bij jouw mentale relatie die je hebt met eten. Het liefst heb je deze gedachten zo positief mogelijk, maar soms kan het ook zijn dat er alleen maar negatieve of obsessieve gedachten zijn. Daar wil je natuurlijk van af!
 • Lichamelijk: Je lichaam heeft behoefte aan energie en voedingsstoffen om te kunnen functioneren. Deze haal je uit koolhydraten, vetten & eiwitten zodat je lichaam niets tekort komt.
 • Emotioneel: De emotionele relatie met voeding gaat over de emoties en gevoelens die je voelt tijdens het eten. Ze kunnen bewust en onbewust invloed hebben op jouw eetgedrag. Bijvoorbeeld meer eten wanneer je gestrest bent of jij je eenzaam voelt.

Waarom is een gezonde relatie met eten belangrijk?

Voor mij bestaat een gezonde relatie met voeding hebben uit het luisteren naar je lichaam, jouw behoeftes en dat je hier gehoor aan geeft. Het is dus heel belangrijk dat je weet wat welk signaal betekent (honger, verzadiging, voldoening) Je bekijkt voeding op een hele andere manier, waardoor het ook makkelijker wordt om de juiste keuze te maken voor jezelf. 

Het is helemaal niet erg als je na je ontbijt merkt dat je nog niet verzadigd bent en je nog een stuk fruit pakt. Of wanneer je naar een verjaardag gaat wel een stukje taart neemt omdat je daar zin in hebt.

Binnen een gezonde relatie met eten gaat het niet over ‘gezond’ of ‘ongezond’ eten. Eten is gewoon eten en dat heeft je lichaam nodig om de dingen te doen die je wilt doen.

Voeding krijgt geen negatieve lading wanneer je op een gezonde manier met eten omgaat. Je leert naar eten te kijken zonder oordeel en restricties.

Wanneer je voeding niet meer labelt is de kans kleiner dat je schuldgevoelens ervaart na het eten van een bepaald product en raak je niet meteen in paniek als je een dag wat meer hebt gegeten.  

Andere grote veranderingen en voordelen die je merkt wanneer je een gezonde relatie met voeding hebt zijn:

 • Dat je écht leert luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, meer daarover lees je hier
 • Je milder voor jezelf kunt zijn
 • Je kunt vertrouwen op je lijf (voelen)  ipv je hoofd (denken).
 • Eten dient niet langer meer als een coping mechanisme (niet willen voelen, troost, eenzaamheid, compensatie of beloning)
 • Je staat jezelf toe alles te eten wat je wilt, je voelt je vrij in jouw eetkeuze

Wil je hier meer over leren? lees dan mijn artikel over intuïtief eten: intuïtief eten, hoe begin je daarmee?

Hoe kan een verstoorde relatie met eten eruit zien?

Een ongezonde of een verstoorde relatie met voeding kan heel verschillend uitzien. Waar de een de hele dag bezig met het tellen van kcal, is de ander aan het vasten en duikt s avonds de kastjes in om alles te eten waar zij zin in heeft. 

In beide gevallen gaat het niet over eten, maar over het voelen van gevoelens, jezelf goed genoeg vinden en leren loslaten.

Hieronder staan een aantal kenmerken die zich voordoen bij iemand die een verstoorde relatie heeft met voeding. Welke herken jij bij jezelf?

Kenmerken van een verstoorde relatie met voeding:

 • Restrictief eten, heel weinig eten
 • Jezelf straffen
 • Gevoel hebben dat je eten moet verdienen
 • Altijd je Kcal tellen
 • Hebben van eetregels
 • Nagaan hoeveel je eieren wegen⁣
 • Als iemand een hapje van je eten neemt en je denkt dat dit invloed heeft op je macro’s⁣
 • Je druk maken om de calorieën in kauwgom⁣
 • Geen medicatie durven innemen
 • De hele dag aan eten denken
 • In de avond last hebben van eetbuien of overeten omdat je overdag te weinig eet

Hoe bouw je een gezonde relatie met eten op?

Waarschijnlijk ben je dit artikel gaan lezen omdat je denkt een ongezonde relatie te hebben met eten en wil je er wat aan doen. Dat is hartstikke goed, maar ik weet uit ervaring dat dit helemaal niet zo makkelijk op te lossen is en dat deze weg er voor iedereen anders uit kan zien.

Ons onderbewuste kan een trigger vormen voor een ongezonde relatie met voeding. Voeding is een vorm van zelfzorg en wanneer je jezelf niet oké vindt, zorg je automatisch ook minder goed voor jezelf. Vaak zijn bepaalde gedragingen en overtuigingen zo diep dat er meer voor nodig is dan alleen het loslaten van eetregels.

Deze tips hebben mij geholpen om weer een fijne relatie met eten te krijgen.

Tip 1: Bewustwording.  een lijst van de producten die je wel en niet mag eten van jezelf. En schrijf vervolgens op hoe denk je over eten en jezelf? Met de opdrachten maak je het voor jezelf overzichtelijk. Je krijgt een beter beeld van jouw relatie met eten en waar de belemmering zit.

Tip 2: Welke rol speelt eten in jouw dagelijks leven en wat is de functie? Is het een manier om jouw ideale gewicht te bereiken of om je gelukkig te voelen? Eet je uit verveling of juist om niet te hoeven voelen?

Tip 3: Maak duidelijk voor jezelf wat je wilt. Ga voor jezelf na waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wat heb je nodig om daar te komen? Maak voor jezelf haalbare doelen en leg de lat niet te hoog.

Tip 4.: Zorg voor structuur in je maaltijden, eet met meer aandacht en voel je niet schuldig als je iets lekkers hebt gegeten. Je mag eten lekker vinden, alles eten wat je wilt en het jezelf toestaan zonder daar iets tegenover te moeten zetten.

Tip 5: Leer omgaan met je emoties en gevoelens. Gebruik je nu nog eten om bepaalde gevoelens te onderdrukken? Ga op zoek naar een andere manier om met deze gevoelens om te gaan. Bel bijvoorbeeld je beste vriend/vriendin op, ga een rondje wandelen of lees een tijdschrift.

Tip 6: Leer te luisteren naar de behoefte van jouw lichaam. In mijn blog: hoe leer je intuïtief eten? leg ik hier meer over uit.

Tip 7: Vraag een coach of deskundige om hulp. Het krijgen van een gezonde relatie met voeding is nog niet zo makkelijk. En zoals ik eerder al aangaf is deze weg voor iedereen anders. Praat erover met iemand die je vertrouwt en jou hierbij kan helpen.

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!