Maevitae

Een gezonde huid begint van binnenuit, maar hoe?

Onderstaande quote heb je vast al eens gehoord, maar verder niet zoveel mee doet. Wil je een mooie huid, haar & nagels, er netjes en verzorgd uitzien, een energieke uitstraling, dan is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Onze huid is een goede weerspiegeling van onze gezondheid in ons lichaam. Dit komt door de ingewikkelde biochemische processen die onze voeding ondergaat in ons lichaam en daarna de bouwsteen vormt van iedere cel. Dus ook van onze huidcellen. Heb je een mooie stralende huid? Dan gaat het in je lichaam ook goed.

Heb je daarentegen een onrustige huid (acne, eczeem, pukkeltjes) of een huid die snel beschadigt? Dan mist het lichaam voedingsstoffen om de huid mooi te houden. We gaan beautyproducten gebruiken om de huid mooier te maken, de pukkeltjes te camoufleren. Maar daar maken we het probleem erger mee. Beautyproducten kunnen een van de oorzaken zijn waarom jij last hebt van acne, eczeem of puistjes. Hoe komt het dat het lichaam voedingsstoffen mist?

‘A healthy outside starts from the inside ‘ 

De huid bestaat uit collageen en elastine, dit zijn eiwitvezels. Als je ouder wordt vallen deze vezels uit elkaar. De weerstand en de elasticiteit van je huid neemt af met als gevolg dat je huid verslapt en er rimpels ontstaan. Om jouw huid te ondersteunen en ook de rest van jouw organen is het belangrijk dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Deze producten voeden je huid van binnenuit met als gevolg dat jouw lichaam alle stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om te herstellen, om optimaal te kunnen functioneren en om cellen te vernieuwen zodat je er jong uit blijft zien en de rimpeltjes nog even uitstelt!

Vitamine B, C & antioxidanten

Vitamine B

Vitaminen van het B-complex hebben een grote rol bij het gezond houden van de huid. Goede bronnen zijn: volkoren graanproducten, (gefermenteerde) zuivelproducten (zoals yoghurt en kefir) en noten en eieren.

Vitamine C

Een van de belangrijkste vitamine voor onze huid, vitamine C. Deze vervult een belangrijke functie in de collageenaanmaak. Eet lekker veel groenten, liefst 300 – 500 gr per dag en 2 – 3 stuks fruit.  Goede bronnen zijn: paprika’s (vooral de rode), koolsoorten, citrusvruchten, bessen en kiwi’s.

Antioxidanten

Naast de vitaminen B & C zijn alle antioxidanten onmisbaar als je een stevige en elastische huid wil hebben. Veroudering komt door vrij agressieve stoffen, ook wel de vrije radicalen genoemd. Antioxidanten helpen die te neutraliseren. Krachtige antioxidanten zijn vitamine A – wortelen en zoete aardappel, vitamine E -in avocado’s en carotenoïden. Lycopeen. Lycopeen is de rode plantenstof uit tomaten en helpt bij het beschermen van de huid tegen veroudering.

Pas je voeding aan

Groenten en fruit zijn je beste vrienden

Eet veel groenten en fruit gedurende de dag en probeer hier mee te variëren. Hoe meer kleur op je bord hoe beter. Goede eiwitten zijn erg belangrijk, met name de aminozuren in de eiwitten. Zij zorgen voor de groei en het herstellen van je lichaamscellen, dus ook van je huidcellen. Goede eiwitbronnen zijn: kip, kalkoen, eieren en vis. Peulvruchten zijn een goede plantaardige eiwitbron. Naast dat ze veel eiwitten bevatten zijn ze ook vezelrijk wat goed is voor je darmen. Havermout zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dat maakt dan weer dat je geen energiepieken en- dalen krijgt en dat is goed voor je concentratie. Tevens bevat het silicium, een stofje dat helpt om je huid stevig en elastisch te houden. Tenslotte mag je zeker niet vergeten om gezonde vetten op het menu te zetten.

Let op met suikers!

Over het algemeen eten we teveel suiker en wordt het negatieve effect hiervan flink onderschat.  Suikers werken in ons lichaam als een soort ‘lijm’, het is kleverig en doet onze eiwitvezels aan onze huid kleven. Het gevolg is een stugge huidstructuur met verlies aan elasticiteit en rimpels. Niet alleen koek en snoep hebben dit effect, ook geraffineerde graanproducten, snelle koolhydraten, helpen bij het ontstaan van rimpeltjes. Kies altijd voor volkoren- of spelt producten 

Eet meer gezonde vetten

Gezonde vetten hebben als taak dat de huid wordt ‘gesmeerd’ van binnenuit. Goede bronnen zijn: extra vierge olijfolie, extra vierge walnotenolie, vette vis, lijnzaad(olie), avocado’s en noten.

Zorg voor beweging en voldoende rust

Sport is niet alleen goed voor ons mentale welzijn, maar ook voor ons fysieke gezondheid. Tijdens het sporten komen er endorfines vrij, ook wel de gelukshormonen genoemd. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je lekker voelt, blij bent.  Daarnaast zorgt regelmatig sporten voor een betere bloedcirculatie. Dit heeft een positief gevolg: de toevoer van zuurstof, bloed en voedselrijke bloedcellen naar je huid wordt verhoogd. Met als resultaat een stralende en mooie huid. Ook gaat je haar sneller groeien en heb je een mooie glans.  Kortom, geen excuus meer om niet te gaan sporten!

Voordelen van regelmatige beweging

  1. De afvalstoffen worden afgevoerd
  2. De rimpels worden uitgesteld – sporten stimuleert collageenproductie
  3. Weg met donkere kringen / een uitgeruste uitstraling – Voldoende beweging zorgt dat je lichaam minder vocht vasthoud & je slaapt beter
  4. Stress-teint is verleden tijd –  heb je stress dan ziet je huid er doffer uit, je verliest glans en krijgt vaak puistjes
  5. Strakkere huid – minder kans op cellulitus

Tot slot, Drink voldoende water

Tot slot, de allergoedkoopste en simpelste stap om mee te beginnen. Meer water drinken! Water zorgt voor een optimale hydratie en is belangrijk voor een goede afvoer van afvalstoffen. Het effect? een gezondere en stralende uitstraling. Met een glas groene thee krijg je een flinke dosis antioxidanten binnen die de vrije radicalen neutraliseren. Zo is de cirkel weer helemaal rond.

Welke aanpassing ga jij vandaag als eerste doen om jouw huid zo jong en rimpelvrij mogelijk te houden?

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!