Maevitae

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees

”Het eten van geen vlees is voor mij niets nieuws. Zelf eet ik al 4 jaar geen dierlijke producten meer en ik voel me daar goed bij.  Er zijn zoveel verschillende recepten die je kunt maken of combinaties waar je normaal gesproken niet aan zou denken. Daarnaast ben ik van mening dat het goed voor het milieu, de aarde, het klimaat, de dieren en je gezondheid ’’

Deze week is het de nationale week zonder vlees. In Nederland wordt het steeds populairder om te minderen met vlees of geheel te stoppen met dierlijke producten.  Hiervoor zijn meestal drie redenen namelijk: Milieu, dierenwelzijn en gezondheid.  Ik ben helemaal overgestapt naar een vegan eetpatroon vanwege mijn gezondheid. Door mijn eetproblematiek heb ik een intolerantie voor lactose ontwikkelt wat ervoor zorgde dat ik alles van lactose ging vervangen en mij steeds meer ging verdiepen in de eventuele andere voordelen van een voedingspatroon zonder vlees en zuivel.

Nu heeft iedereen een andere reden om te minderen met vlees. Zo willen sommige mensen gewicht verliezen, andere meer energie krijgen of ze willen het risico op bepaalde ziekten verlagen. Wanneer je meer plantaardig gaat eten, zal je merken dat jouw gezondheid verbetert. Lees hieronder welke voordelen het met zich mee brengt als jij besluit minder of geen vlees meer te eten.

Je hebt minder kans op ontstekeningen

Wanneer je vlees, kaas of andere bewerkte voeding eet, is de kans groter dat je een verhoogd ontstekingsniveau in jouw lichaam hebt. Elke maaltijd die je eet zorgt in ons lichaam voor kleine ontstekingen, deze worden in de tussentijd weer geheeld. Eet je 6 tot 7 keer per dag en bij iedere maaltijd een sterk bewerkt product heeft het lichaam niet meer voldoende tijd om alle ontstekingen te helen.

Daarnaast bestaan er nog kortdurende ontstekingen, zoals na een blessure, die prima herstelt maar een ontsteking die al maanden of jaren aanwezig is echter niet meer. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met de ontwikkeling van aderverkalking, beroertes, diabetes, hartaanvallen en auto-immuunziekten. 

Plantaardige voeding werkt van nature ontstekingsremmend, omdat deze producten veel vezels, antioxidanten, mineralen en fytonutriënten bevatten. Tevens bevat het minder verzadigd vet en endotoxine – gifstoffen die vrijkomen uit bacteriën in dierlijke voeding-

Het cholesterolgehalte verlaagd

Heb je een hoog cholesterolgehalte dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten en beroertes. Deze twee welvaartsziekte zijn voor  één derde de oorzaak van de totale sterfgevallen in ons land.  

Cholesterol hecht zich aan verzadigd vet en zet zich af in onze bloedvaten. Deze vorm van vet is voornamelijk te vinden in dierlijke producten als vlees, kaas, vleeswaren en volle melk.  In diverse onderzoeken is gebleken dat wanneer mensen plantaardig gaan eten, het cholesterolgehalte daalt in het bloed tot 35%. Dat komt omdat er in plantaardige voeding weinig verzadigde vetten, geen cholesterol en veel vezels zitten. Bij het gebruik van sojaproducten is ook gebleken dat het een rol speelt bij verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed.

Je darmflora is je dankbaar

De meeste bacteriën die in ons lichaam leven bevinden zich in de darmen, en wordt ook wel darmflora genoemd. Deze micro-organismen zijn belangrijk voor onze algehele gezondheid. Aan ons de taak om er goed voor te zorgen. Ze zorgen ervoor dat ons voedsel wordt verteert en produceren essentiële voedingsstoffen, houden het immuunsysteem scherp en het darmweefsel gezond.  Verschillende studies hebben laten zien dat ze een rol spelen bij de ontwikkeling van obesitas, diabetes, darm- en leveraandoeningen en auto-immuunziekten.

Plantaardige voeding helpt bij het hebben van een gezonde darmflora. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zijn een goede voedingsbodem voor de ‘goede’ bacteriën in ons lichaam. Eet je te weinig vezels maar wel veel dierlijke producten – kaas, melk, vlees-, dan stimuleer je de aanmaak van de ‘slechte’ bacteriën.

Minder kans op diabetes type 2

De meest voorkomende chronische ziekten in ons land is diabetes type 2. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben diabetes en daar komen er gemiddeld zo’n 1000 mensen per dag bij. Ik schrok van deze cijfers en hoop ook echt dat meer mensen hun gezondheid serieus gaan nemen. Want je kunt diabetes type 2 terugdraaien! Er zijn veel onderzoeken gedaan over de oorzaak van het probleem. Alle onderzoeken geven dezelfde uitkomst; mensen die rood vlees of bewerkt vlees eten, hebben meer kans op diabetes type 2. Vaak wordt alleen gedacht aan rosbief of biestuk, maar al het rode vlees komt van zoogdieren.  Dus ook rundvlees, varkensvlees, geitenvlees en lams- of schapenvlees. Bewerkt vlees betekend niks anders dan dat er stoffen aan zijn toegevoegd om het langer houdbaar te maken, om de kleur mooi te houden en om bacterie en-of schimmelgroei tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan spek, paté, vleeswaren en zelfs hamburgers.  Naast conserveermiddelen en smaakversterkers bevatten ze behoorlijk wat vetten en zout. Wist je dat als je elke dag 100 tot 120 gram rood vlees eet, je kans op het krijgen van diabetes type 2 stijgt met zo’n 15 procent.

Ze weten nog niet precies waardoor het komt, maar waarschijnlijk van de conserveringsmiddelen in bewerkt vlees. 

Risico op kanker verkleint

Bij sommige vormen van kanker kan het verminderen van de vleesconsumptie bescherming bieden. Hierbij wordt weer dezelfde link gelegd met het eten van rood en bewerkt vlees.

Wist je dat elke 100 gram rood vlees per dag, zorgt voor een 17 procent hoger risico op darmkanker. Eet je 50 gram per dag bewerkt vlees kan zelfs het risico op darmkanker met 18% toenemen vergeleken met iemand die geen bewerkt vlees eet.

Het ijzer in dierlijke producten, ook wel heemijzer genoemd, is volgens onderzoekers de boosdoener. Deze vorm van ijzer zorgt ervoor dat er meer nitosaminen in het lichaam kunnen ontstaan. Deze zijn misschien weer kankerverwekkend.

Natuurlijk is het niet zeker of jij wel of geen darmkanker krijgt. Hiervoor ben je van meerdere factoren afhankelijk zoals, roken en of kanker in de familie voorkomt. De kans dat je kanker krijgt van roken is vele malen groter dan de kans dat je kanker krijgt door het eten van rood vlees.

Je algehele gezonheid verbetert

Het is goed om eens stil te staan bij het feit dat vegetariërs over het algemeen al een gezondere leefstijl hebben dan vleeseters. Ze eten meer groenten en fruit, volkorenproducten en peulvruchten en minder bewerkte producten, welke vaak veel toegevoegde suikers en vetten bevatten.

Ben je nog niet zo bewust met wat je eet? Wordt je hiervan bewust! Doordat je bewuster bezig bent met voeding, wordt de kans op het krijgen van ziekten verlaagd. Het vervangen van vlees is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de dieren en veel gezonder voor jouw lichaam!

Challenge: Eet deze hele maand eens 2 dagen per week vegetarisch of plantaardig en kijk eens wat dat met je doet. Wedden dat jij niet meer teruggaat naar 7 dagen per week vlees!

Vind je het lastig om te starten met het minder eten van vlees? Weet je niet precies waar je moet beginnen of wat een goede vleesvervanger is?   Ik ga jou daarbij helpen. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan of start direct met het 8 weken coaching-programma plantaardig of vegetarisch eten. Heb je een vraag of wil je weten wat er mogelijk is? mag je mailen naar lifestylecoaching@maevitae.nl