Maevitae

Bewegingsdrang + anorexia: 5 tips om ermee om te leren gaan

Ben je de hele dag alleen maar bezig met het moeten bewegen en heb je een eetstoornis? Bewegingsdrang en anorexia gaan hand in hand. Continue een stemmetje dat zegt ‘’ je moet blijven bewegen en zo min mogelijk eten’’

Klinkt jou dit bekend en wil je hier graag van af? Ik deel een aantal praktische tips zodat je jouw bewegingsdrang en anorexia stem kunt verminderen!

Bewegingsdrang en anorexia: mijn verhaal

Moe maar nog niet voldaan, wil ik beginnen aan mijn derde groepsles in de sportschool.

Écht heel veel zin had ik niet meer, maar ik moest en zou ook deze les nog even meepakken. Of beter gezegd de anorexia stem gaf aan dat het nog niet genoeg was. Ik heb mijn doel nog niet bereikt en de verplichte maaltijd van die ochtend had ik echt nog niet helemaal verbrand. ‘’Dus liep ik weer de zaal in, op naar nog meer verbrande calorieën!’’

Tijdens het klaarzetten komt de instructrice op me af lopen en zegt: ‘hé Mariek, ben je hier nou nog! Moet je niet is naar huis? Je hebt toch al 2 groepslessen en een eigen training gedaan?’ Waarop ik doodleuk antwoordde: ‘Ja, dat klopt. Maar ik wilde deze groepsles nog even meepakken. Ik ben namelijk nog niet moe’

Dit is hoe mijn dag er over het algemeen uitzag in mijn eetstoornis tijd. Bewegingsdrang en anorexia waren met elkaar verweven. Ik moest blijven bewegen, de hele dag, anders zou ik niet genoeg verbranden. Anders bleef ik de onrust in mijn lijf voelen. Ik kon het niet uitzitten. 

De drang en de onrust zakte pas wanneer ik gehoor gaf aan de anorexia stem ‘’ je moet bewegen, van stilzitten word je dik!’’ Ik was verslaafd geraakt aan sporten, het niet of nauwelijks eten en de kick die het mij gaf

Wat is bewegingsdrang?

Iedereen weet dat een dagelijkse wandeling of sporten goed is voor onze gezondheid. Maar wist je dat teveel sporten ook ongezond kan worden wanneer dit een obsessie wordt? Bewegingsdrang is eigenlijk niets anders dan jezelf te verplichtte om te bewegen of intensief te sporten. Meestal is dit een  geleidelijk proces. Een misvatting is dat dit vaak te maken heeft met het compenseren van voeding, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bewegingsdrang kan worden ingezet voor diverse doeleinde en soms ook overgaan in een sportverslaving. 

Herken jij jezelf hierin of iemand uit jouw omgeving? Weet dat je niet de enige bent. Ook ik heb hier heel veel last van gehad. Wandelen en uren trainen in de sportschool gaven mij niet alleen afleiding en rust, het zorgde er ook voor dat ik iets om handen had en me even goed voelde.

Symptomen bewegingsdrang

Om bewegingsdrang aan te kunnen pakken is het belangrijk om te weten of je wel een gezonde relatie met sporten en/of beweging hebt. Ben jij je bewust van de redenen waarom jij eigenlijk beweegt? Is het om gezonder te worden, om je conditie misschien te verbeteren of zet je het in omdat je graag wat gewicht wilt verliezen?

Wanneer je meerdere punten uit het onderstaand rijtje herkent, kan dit betekenen dat je een ongezonde relatie hebt met sporten en/of bewegen.

  • Je haalt geen plezier met uit het bewegen
  • Sporten voelt als een ‘moetje’ ipv dat je gaat omdat je zin hebt om te sporten
  • Je raakt in paniek wanneer je niet je stappendoel hebt behaald
  • Je voelt je onrustig, opgejaagd of opgefokt wanneer je niet kunt bewegen/sporten
  • Je zegt afspraken af of je plant afspraken rondom je sportmoment
  • Je hele dag staat in het teken van bewegen
  • Je gaat steeds vaker langer of intensiever sporten/bewegen
  • Zelfs een blessure, oververmoeidheid of ziekte houden je niet tegen om niet te gaan sporten
  • Je wilt wel een dag minder sporten, maar het lukt je niet
  • Je voelt je schuldig als je niet bent gaan sporten of hebt kunnen bewegen

Twijfel je? Plan dan een gratis sparringsessie in zodat we hier samen eens naar kunnen kijken.

De gevaren van bewegingsdrang wanneer je anorexia hebt

Tijdens mijn eerste klinische opname had ik nog steeds extreem veel last van bewegingsdrang. Zet iemand met anorexia en bewegingsdrang in een rustkamer en je kunt erop rekenen dat ze niet gaat rusten. Zeker na het eetmoment had ik ineens alle mogelijkheid om weer volop te bewegen, niet alleen vanwege de maaltijd en de angst om aan te komen. Ook omdat ik verder niets mocht qua beweging vanwege mijn BMI.

Aan de ene kant snap ik heel goed dat intensief sporten zoals ik altijd had gedaan te gevaarlijk was en ik dat lichamelijk helemaal niet aankon. Je loopt namelijk een groter risico op blessures, je verliest meer gewicht, je bent oververmoeid en ook voor je hart is het teveel en te zwaar.

Gelukkig heb ik ook een andere kant mogen ervaren en werd mijn bewegingsdrang vanzelf minder. Juist omdat ik daar niet als anorexiapatiënt werd gezien, maar als Marieke die anorexia en bewegingsdrang heeft. Ik kreeg hier de verantwoordelijkheid voor mijn eigen gezondheid, het weer leren omgaan met de achterliggende problematiek en ik leerde op een gezonde en verantwoorde manier bewegen. Meer over mijn tweede klinische opname lees je hier.

Zo mocht ik elke dag een wandeling maken van 15 minuten en deze rustig uitbouwen naar 30 minuten, had ik 3x in de week een yogales en een vorm van meditatie en daarnaast had je als taak een uurtje tuinieren in de week of de puppies verzorgen. Dit was niet alleen goed voor mijn lichaam maar ook mentaal voelde ik me veel beter.

Hoe ga je om met obsessieve bewegingsdrang i.c.m anorexia?

Tip 1. Aankomen en bewegingsdrang
Tijdens het aankomen wilde ik nog meer bewegen. Elke kilo die ik was aangekomen moest er van mijn eetstoornis ook weer af. De anorexia stem begon nog harder te schreeuwen. In het begin vond ik het heel moeilijk om weerstand te bieden en er niet in mee te gaan, maar hoe vaker ik het probeerde des te beter het ging. Ik sprak af met mijn omgeving dat ik 2x per dag 30 minuten mocht wandelen. Dit gaf mij wat meer rust.

Tip 2. Aan de slag met je gedachten!
Je kunt niet van je bewegingsdrang afkomen als je niet weet waarom je deze drang ervaart. Wanneer je anorexia hebt is het vaak een middel om kcal te verbranden en zo gewicht te verliezen, maar het kan ook vermijdingsgedrag zijn, niet willen voelen van emoties en gevoelens of om jezelf te straffen. Juist door dit te onderzoeken en hier stap voor stap mee aan de slag te gaan, ga je ervaren dat er ook andere manieren zijn om, om te gaan met onderliggende problemen.

Tip 3. Voel je lijf en emoties
Leer weer in contact te staan met je lichaam en emoties. Bij anorexia met bewegingsdrang voel je vaak niets meer in je lijf. Ook ik heb dit ervaren. Ik leefde vooral in mn hoofd en wilde niets weten wat mijn lichaam. Toen ik had besloten om in therapie te gaan en te te kiezen voor herstel, voelde ik eigenlijk pas hoe moe mijn lichaam was. Hierdoor werd de bewegingsdrang minder en kon ik soms makkelijker toegeven aan de vermoeidheid.

Tip 4. Leer weer wat een normaal beweegpatroon is
Ik legde de lat heel hoog en deed alles wat de anorexia stem zei dat ik moest doen. 24-7 bewegen is natuurlijk niet goed voor je lichaam en jezelf. Je maakt veel meer kapot dan je denkt. Het heeft mij heel erg geholpen om op vaste momenten te wandelen en naarmate ik me beter voelde en ook mijn gewicht stabiel bleef kon ik weer de groepslessen en krachttraining oppakken. Wel met 3 verplichte rustdagen in de week!

Tip 5. Praat erover en vraag hulp
Een groot deel van mijn eetstoornis herstel heb ik samen met mijn moeder kunnen doen. Door juist open en eerlijk naar haar te zijn over de mate van mijn bewegingsdrang, kon dat soms al een hoop verlichting geven. Of als ik bang was me niet aan de afspraak te kunnen houden, vroeg ik of ze met me meeging een rondje lopen. Zo lukte het mij wel om stap voor stap de bewegingsdrang af te bouwen en niet altijd meer naar die anorexia stem te luisteren.

Wil je van je bewegingsdrang afkomen?

Vind je het lastig om zelf af te bouwen met de bewegingsdrang of merk je dat de anorexia stem heel erg aan je trekt? Voel je je onbegrepen door je omgeving of twijfel je aan jouw relatie met sporten?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips zodat je zelf de volgende stap kunt zetten richting herstel. Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!