Maevitae

Belemmerende overtuigingen? Zo buig je ze om

Geloof je dat je iets niet kan, dan gaat het je vaak ook niet lukken. Geloof je dat je iets wél kan, dan gaat het je vaak wel lukken.

Alles begint met onze eigen overtuigingen en zorgen voor de gedachten die in jouw hoofd rond spoken. Dit zijn vaak negatieve gedachten, die voor jou als waarheid voelen. Aan deze gedachten koppel jij emoties als angst, verdriet, boosheid, onzekerheid, teleurstelling of blijdschap.  Vervolgens kies je woorden. Zijn deze positief of negatief? Wanneer jij negatieve overtuigingen hebt over jezelf, zullen ook jou woorden die jij tegen jezelf zegt negatief zijn. De handelingen en acties die je uitvoert sluiten hierop aan en zorgen voor bepaalde resultaten.

Wanneer je merkt dat je niet blij bent met het resultaat. Kijk dan eens naar de overtuigingen die jij hebt over jezelf. ������������������ ��������� ������������ ��������������������������������� ������ ������������ ������ ��������� ��������� ��������� ������������������ ���������, ������������ ��������� ������ ������������ ������������ ������ ���������������������������������? 

������ ������������ ��������������������� ��������������� ������������ ������������������, ������������ ������ ������������������ ��������������� ������ ������������ ������������������. ������������ ��������������������������� ��������������������� ��������� ��������� ������������������������������������������. ��������� ������������������������, ��������� ��������������� ��������� ������������������ & ��������������������� ��������� ������������������ ���������������������������, ������ ��������� ��������� ������������������ ������ ������ ��������� ������������������ ������������������ ������������ ��������������������� ������������������. ��������� ������ ��������� ��������� ������������������ ��������������� ������ ������������ ��������������������������������������� ������������������ ������������������ ������ ��������������������������������������������������� ������ ���������������. ��������� ������ ������é

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Overtuigen zijn niets anders dan gedachten die jij hebt over jezelf en de werkelijkheid.  Ze hebben een sterke invloed op je gedrag, geven je motivatie en aansturing op jou dagelijks handelen. Overtuigingen geven de betekenis aan alles en iedereen om je heen. 

Onze overtuigingen nemen we vaak als waar aan. Sommige geven je kracht, terwijl andere je juist beperken. Deze laatste groep worden ook wel belemmerende overtuigingen genoemd en zijn vaak negatief.

Negatieve overtuigingen kunnen je flink belemmeren door de dag. Ze geven je geen duidelijk en eerlijk beeld van de werkelijkheid. Belemmerende overtuigingen schreeuwen vaak zo hard, dat het moeilijk is om ze van je af te zetten. Ze houden je als het waren gevangen. Dit omdat jij jouw eigen negatieve gedachten creëert. Vaak geven we alles om ons heen de schuld van onze gedachten, maar helaas bepaalt de situatie niet hoe jij reageert. Jouw gedachten en overtuigingen over de situatie bepalen wat jij uiteindelijk doet.

In de meeste gevallen zijn we ons niet bewust van onze belemmerende overtuigingen. Omdat we ze al als waar aanzien, denken we er niet over na of ze wel écht waar zijn.

Wat ik zelf altijd ervaarde –en soms nog– is de vanzelfsprekendheid van deze negatieve overtuigingen en gedachten.  Je draagt ze al zo lang met je mee, dat het steeds lastiger wordt om ze te veranderen, om nieuwe overtuigingen te creëren die bij je passen en waar jij je goed bij voelt. Want ik kan je vertellen, in het begin voelt niet één positieve overtuiging als goed of als waarheid aan. 

“Overtuigingen die je beperken in je doen en laten worden ook wel vaak belemmerende overtuigingen genoemd.”

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen

 1. Daar ben ik veel te oud voor.
 2. Ik kan niet kiezen.
 3. Ik moet perfect zijn.
 4. Niemand wil mij hebben.
 5. Ik durf geen risico’s te lopen.
 6. Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter.
 7. Het lukt mij toch nooit.
 8. Ik mag er niet zijn.
 9. Ik ben onbelangrijk.
 10. Niemand houdt van mij.
 11. Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun.
 12. Ik moet alles onder controle houden.
 13. Het leven is zwaar en niet leuk.
 14. Eten is slecht.
 15. Geld is slecht.
 16. Succes is niet voor mij weggelegd.
 17. Ik kan niet omgaan met conflicten.
 18. Ik mag niet falen.

Hoe jij jouw belemmerende overtuigingen kunt veranderen

Gelukkig kun je iets aan jouw negatieve of belemmerende overtuigingen doen! Zo heb ik mijn overtuigingen in de afgelopen jaren veranderd. Dit betekent niet dat ik nu helemaal geen één negatieve overtuigingen meer heb. Ook ik heb hier nog regelmatig last van. Deze overtuigingen hebben vaak te maken met onzekerheid, gezien willen worden en goed genoeg zijn.

Hoe je jouw overtuigingen kunt beïnvloeden is door hier actief mee bezig te zijn. Merk je belemmerende overtuigingen een op en toets bij jezelf en je omgeving of deze overtuiging de waarheid is. Zo niet, verander deze naar een positieve overtuiging. Bijvoorbeeld:

Negatieve overtuiging: Ik  ben niet goed genoeg, ik kan helemaal niks! Positieve overtuiging: Ik heb mijn diploma gehaald voor vitaliteitscoach en cliënten begeleid met succes. Kijk maar naar de positieve recensies.

Daag je negatieve gedachten uit door ze te vervangen voor positieve en helpende gedachten. Zo hebben ze minder controle over jou. Helaas heb je niet binnen een week alleen nog maar positieve gedachten. Het vergt echt de nodige tijd, aandacht, bewustwording en focus om jouw overtuigingen te veranderen.

Deze stappen gaan jou helpen

Stap 1. Bewustwording

Als allereerste stap is ht belangrijk dat jij je bewust wordt van jouw belemmerende overtuigingen. Ga eens bij jezelf na welke overtuiging zorgt ervoor dat je negatief denkt over jezelf? En hoe belemmert deze overtuiging jou? Van welke overtuiging(en) heb je het meeste last? Schrijf deze allemaal op en lees ze eens rustig door.

Welk van de bovenstaande overtuigingen komen het vaakst in je op wanneer je nadenkt over jezelf, jouw leven en relaties met anderen?

Stap 2. Beschrijf de situatie

Hoe ziet een situatie eruit waarin jij last heb van deze belemmerende overtuigingen? Beschrijf deze zo uitgebreid mogelijk en geef daarin antwoord op de volgende vragen: – Wat is de situatie? – Waar maak jij je zo druk over?

Zorg dat je deze situatie zo concreet mogelijk opschrijft. Houdt het feitelijk, dus zonder gevoel en eigen interpretatie omdat je anders de uitkomst kunt beïnvloeden.

Stap 3. Beschrijf je gevoelens

Wat voel je binnen bepaalde situaties. Welke gevoelens erken je en laat je ze er zijn? Welk gedrag vertoon je?

Beschrijf per situatie welke gevoelens en emoties er bij je naar boven komen en hoe jij je gedraagt.

Stap 4. Beschrijf je gedrag

Heb jij enig idee hoe jij je gedraagt binnen een bepaalde situatie? Wat zijn je gedachten gedurende de dag?  Neem hier even een moment de tijd voor en schrijf alles wat er in je opkomt op.

Welke gedachten zijn verantwoordelijk voor je gedrag en gevoelens?

Stap 5. Beschrijf het gewenste gedrag

Nu je in kaart hebt welke gedachten en overtuigingen je belemmeren, heb je ook een idee wat je wel graag zou willen. Hoe wil jij je gaan voelen als zich weer een situatie voordoet als die je net hebt beschreven? Hoe wil jij je gaan gedragen? 

Schrijf het gevoel en gedrag op waar jij graag naar toe zou willen, of hoe jij zou reageren als je belemmerede overtuigingen er niet waren geweest.

Stap 6. Daag je irrationele overtuigingen en gedachten uit

Is wat ik denk echt waar? Zien anderen mij ook zo?  Stel jezelf vragen als: klopt het wel? Weet ik dat 100 procent zeker? Kan het ook anders zijn, kan ik het anders zien? Helpt deze gedachte mij? 

Het vergt even wat energie en tijd, maar dan kom je ook een heel eind. Je bent weer een stapje dichterbij het kunnen ontkrachten en niet meer geloven van de negatieve gedachten. Wat mij heel erg heeft geholpen is het te vragen aan iemand die dichtbij mij staat zoals mijn zus, moeder of een vriendin

Stap 7. Vervang je belemmerende overtuigingen en gedachten

Vervang jouw gedachten en overtuigingen die je nu aanziet als waarheid, maar je belemmeren in je dagelijks leven- door realistische en positieve gedachten en overtuigingen. 

Bijvoorbeeld: Ik ben lelijk,  – > Ik vind mijn ogen mooi en heb een lieve uitstraling.

Stap 8. Ga oefenen

Ga het DOEN! Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken maar je zal het echt moeten gaan doen en blijven doen. In het begin voelt het heel onwennig en zullen de nieuwe overtuigingen je niet direct een heel ander mensen maken. Maar hoe meer je hiermee gaat oefenen, hoe meer jij hierin gaat geloven en ernaar gaat handelen. Ga na of de nieuwe overtuigingen en gedachten voor je werken. Zijn ze helpend of juist niet? Past deze nieuwe overtuiging bij mij of mag ik hem nog iets aanpassen? Als het niet werkt, ga je terug naar stap 4. Deze stap is niet moeilijk, maar vergt wel oefening en discipline. 

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!