Maevitae

6 Tips om de feestdagen fijner te maken voor jezelf

๐˜ž๐˜ข๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ซ๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜จ๐˜ข๐˜ท๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด, ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฅ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ?ย ย Voor mij is dit heel lang van toepassing geweest. Kerst draait bij de meeste mensen om eten, gezellig samen zijn en genieten van elkaar en van het eten.ย Ik kon dat niet. Weken lang zag ik tegen deze twee dagen op, zowel tijdens mijn eetstoornis als meerdere depressies.

Kerstdiner met mijn eetstoornis en depressie

Ik wilde niet samen eten, omdat ik niet wist wat ik ging eten, hoeveel ik moest eten en hoeveel calorieรซn het eten had. Ik wilde niet onder de mensen zijn. Ik wilde mezelf niet leuker voordoen dan hoe ik mij voelde. Want wat voelde ik mij eenzaam, somber en hopeloos. Voor mij had kerst totaal geen betekenis meer, het maakte mij allemaal niet zoveel uit omdat elke dag hetzelfde was. Een tweestrijd die zich in mijn hoofd afspeelde, van zowel de eetstoornis en depressie als de verwachtingen en de verplichtingen die mijn omgeving had. Elke kerst opnieuw zat ik aan die tafel. Was ik er, maar niet aanwezig. Druk. Druk in mijn hoofd. Wel eten. Niet eten. Tot het niet meer ging. Ik besloot niet mee te gaan naar de familie, gewoonweg omdat ik het niet trok. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik dit durfde aan te geven, maar gelukkig werd het goed ontvangen. Konden we hier afspraken over maken en er viel een last van mijn schouders af. Ik voelde geen verplichting meer. Als het even niet meer ging kon ik naar buiten, mijn spanning eruit lopen zodat ik me daarna een stuk beter voelde. Het was niet alleen de spanning die ik ervaarde tijdens de feestdagen maar ook de bewegingsdrang die ik had. De gedachten alleen al om bijna een hele dag binnen te moeten zijn, stil te moeten zitten in combinatie met al dat eten werden de onrust en drang om te bewegen alleen maar groter. 

Elk jaar ging het beetje bij beetje beter. Sprak ik erover in therapie, maakte ik afspraken met mijn omgeving en kon ik mijzelf zijn. Ik durfde de controle steeds een stukje beter los te laten. Steeds een stap verder te gaan en mijn grenzen hierin op te zoeken. Mijzelf te blijven uitdagen, ook al was dit heel oncomfortabel en eng het lukte mij wel omdat ik niet alleen was. Ik kon het samen met mijn dierbare doen, bij wie ik mij veilig voelde en die mij steeds beter begrepen.

Kerst is voor mijโ€ฆ

Kerst gaf ik een andere insteek. Het draaide voor mij niet meer om het eten en het hiervan te โ€˜moetenโ€™ genieten. Dat heb ik losgelaten omdat het zorgde voor spanning, angst voor een terugval en te hoge eisen stellen aan mijzelf. Ik ging kijken wat voor mij haalbaar was tijdens deze dagen, dat ik niet over mij grenzen zou gaan en op tijd uitsprak wat me dwars zat of wat ik lastig vond. Kerst draait voor mij om het samenzijn, het gezellig hebben met elkaar en van elkaar genieten.  De liefde die je voor elkaar voelt, dankbaarheid en dat iedereen om wie je geeft gezond is en de personen die je mist herdenkt. Om dankbaar te zijn wat je allemaal hebt, wie je bent en waar je staat in het leven. We staan daar te weinig bij stil en wat is nu mooier dan hier juist met kerst bij stil te staan, even een pas op de plaats te maken en terugkijken wat je hebt bereikt het afgelopen jaar. 

Met deze positieve gedachten en het fijne gevoel schuif je wat makkelijker aan bij het kerstdiner en kan je hoop ik net als mij destijds, steeds een beetje meer genieten zonder angst, een veroordeling of onbegrip van de ander. Want kerst hoort ook voor jou fijn te zijn!

Tips om de kerstdagen fijner te maken

Iedereen met een eetstoornis, een depressie of andere mentale problemen beleeft Kerst anders. Met deze tips hoop ik dat jij een fijnere Kerst hebt in dit rommelige jaar. Dat je een houvast en een steuntje in de rug voelt , net zoals ik dat destijds nodig had. Deze tips heb ik zelf ook gebruikt waar ik veel aan heb gehad. Het maakt het probleem niet in een keer weg, maar het zorgt wel dat de Kerst minder beladen is, jij je minder hoeft te focussen op het eten en dat je deze dagen wat meer mag ontspannen.

  1. Houd je aan je voedingsschema / eetlijst: Als je in therapie bent heb je vast een eetlijst gekregen van de diรซtist of je hebt er een opgesteld met jouw therapeut. Houd je aan de 3 grote eetmomenten โ€“ ontbijt, lunch en diner- Ben je al een stapje verder in herstel of heb je een depressie? Bespreek waarmee je gaat variรซren of wat je heel graag wilt eten, maar hier bang voor bent of niet durft. Zorg dat dit op je schema komt te staan en ga ervoor, maak het bespreekbaar en ga het doen!
  2. Maak een lijst waar je tegenop ziet:  schrijf op waarom je tegen Kerst opziet en bedenk hier een oplossing voor.  Schrijf in een andere kolom op wat jij altijd zo leuk vond aan Kerst, wat zou je graag weer terug willen en hoe wil je dit bereiken. Focus je hierop en maak de dingen waar je tegen opziet bespreekbaar.
  3. Vraag om hulp: Heb je jouw problemen en/of struggels opgeschreven, deel deze met jouw omgeving. Deel dat jij je eetlijst blijft volgen omdat dit voor jou al moeilijk genoeg is. Geef aan wat je nodig hebt, bijvoorbeeld in de middag een uurtje wandelen met zโ€™n allen of juist alleen. Een spelletje spelen of gezellig een film kijken als jouw dat afleiding en een rustig gevoel geeft.
  4. Wees eerlijk & open over jouw gevoelens: Spreek duidelijk uit wat je voelt en wat je nodig hebt. Tijdens deze dagen is dat heel belangrijk omdat de ander dit vaak niet goed kan inschatten.
  5. Relativeer: De feestdagen kunnen aanvoelen als een enorme verplichting en hoge verwachtingen, maar uit ervaring weet ik  dat dat niet zo hoeft te zijn. En vaak in werkelijkheid helemaal niet zo is. Je bent zelf degene die de hoge verwachtingen en eisen stelt, degene die het goed wil doen en de ander niet wil opzadelen met jouw ziekte. Daarom is het goed om deze dagen te relativeren. Kerst duurt maar 2 dagen en Oud en Nieuw is ook maar  1 nacht. Dat valt in het niet bij het afgelopen jaar. Je komt geen 10 kilo aan in 3 dagen als je normaal eet. Maak je niet teveel zorgen. Als de eetstoornis, de negatieve gedachten of de depressie weer naar boven komen, ga dan even terug naar jouw gevoel, volg je verstand en relativeer de situatie!
  6. Ben lief voor jezelf: Dit is wat mij heel erg heeft geholpen. Ik was, en nu soms nog steeds, heel streng voor mijzelf zonder dat ik me daar bewust van was. Voldeed ik niet aan mijn eigen eisen dan voelde ik mij waardeloos en was ik boos op mijzelf, wat er voor zorgde dat ik me nog rotter voelde. Ik zat continue in een negatieve spiraal. Met advies van de therapeut lukte het mij om mijn eisen bij te stellen, een pas op te plaats te maken en liever voor mezelf te zijn. Sta jezelf toe om een keer iets meer te eten, om een leuk cadeautje voor jezelf te kopen of om luxer te koken voor jezelf. Sta jezelf toe om te genieten van eten, want ook jij mag dat. Ook jij mag goed voor jezelf zorgen, je grenzen aangeven en tros zijn op jezelf.

Hulp nodig bij het verbeteren van je relatie met eten?

Heb je al meerdere pogingen gedaan, maar heb je nog steeds niet die fijne relatie met eten wat je zo graag wilt? Of vind je het lastig om zelf met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips. Zo kan je zelf de volgende stap zetten naar een fijne en gezonde relatie met voeding. En weet je ook wat voor jou als vrouw een gezond eetpatroon is. Want dit is ook voor jou haalbaar!

Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!