Denk je de hele dag alleen aan eten? Tel je continue de kcal en heb je bepaalde regels rondom eten? Dan is de kans groot dat je een restrictieve eetstoornis hebt. Ik ken het, ook ik had een restrictieve eetstoornis en ervaarde angst om aan te komen. Daarnaast voelde het heel goed wanneer ik weer wat gewicht kwijt was.
Klinkt jou dit bekend en wil je hier graag van af? Ik deel een aantal praktische tips zodat je jouw restrictieve stoornis kunt verminderen en weer mag gaan genieten van eten!
Inhoudsopgave
- Wat is een restrictieve eetstoornis?
- Waarom is restrictief eten gevaarlijk?
- Hoe kom je van restrictief eten af?
- Hulp nodig om van je (restrictieve) eetstoornis af te komen?
Wat is een restrictieve eetstoornis?
Een restrictieve voedingsstoornis is een eetstoornis waarbij je te weinig en/of selectief eet. Daarnaast kan het zijn dat je diverse productgroepen gaat vermijden of dat je niet meer samen eet met anderen, zeker bij Anorexia komt dit vaak i.c.m vertekend zelfbeeld en de wens om af te vallen.
Bij de eetstoornis ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) spelen gewichtsverlies en uiterlijk geen rol maar meer de structuur, kleur, angst voor voeding en mondbeleving.
Er zijn 2 verschillende vormen van een restrictieve stoornis:
Het restrictieve type; mensen met deze vorm eten niet, weinig of selectief. Heb je anorexia? Dan zie je vaak dat deze vorm van restrictief eten samen gaat met bewegingsdrang of overmatig bewegen/sporten. Dit geldt niet voor AFRID.
Het purgerende type; mensen met deze vorm eten ook weinig of selectief, maar hebben daarnaast last van eetbuien. De eetbuien worden vaak gecompenseerd door braken of door gebruik van laxeermiddelen. Dit geldt niet voor AFRID.
Waarom is restrictief eten gevaarlijk?
‘’Toen ik diep in mijn eetstoornis zat, kon ik niet inzien waarom restrictief eten en veel bewegen een probleem was. Ik at toch, dus waarom maakte ze zich zo druk?’’
Helaas is het tegendeel waar en ervaar ik nu pas de gevolgen van een hele lange tijd te weinig eten en extreem veel bewegen. Met deze vorm van eten zorg je ervoor dat jouw lichaam voedingsstoffen tekort komt. Wanneer je langdurig restrictief eet wordt niet alleen de kans op blijvende klachten groter, ook je mentale gezondheid lijdt hieronder.
De gevolgen van restrictief eten
Om jou hier bewust van te maken, heb ik de lichamelijk als de mentale klachten voor je op een rijtje gezet. Sommige lijken onschuldig, van andere heb je misschien al last en weer andere zijn nieuw voor je. Goed om eens even bij jezelf stil te staan en na te gaan wat jij voelt op dit moment.
- Koude handen en voeten door een vertraagde bloedsomloop
- Maag- en darmproblemen
- Uitblijvende of rommelige menstruatie
- Een langzame hartslag, Hartfalen, hartritmestoornissen
- Misselijkheid
- Uitdroging
- Flauwvallen
- Haaruitval
- Over het gehele lichaam donshaartjes
- Obstipatie (verstopping)
- Snel blauwe plekken
- Vermoeidheid
- Botontkalking (osteoporose)
- Groeistoornis of een groeiachterstand
- Concentratieproblemen
- Depressieve gevoelens (somber, leeg en vlak voelen)
Symptomen restrictieve eetstoornis
Nu je weet dat een restrictieve eetstoornis een vorm van anorexia nervosa of ARFID is , is het ook fijn om te weten welke symptomen hierbij horen. Zo kan jij voor jezelf bepalen of jouw anorexia ook valt onder het restrictieve type of dat iemand in jouw omgeving worstelt met een restrictieve stoornis.
- Weinig eten
- Continue bezig zijn met eten, kcal tellen, nadenken over het volgende eetmoment
- Diverse voedingsmiddelen vermijden of productgroepen uitsluiten
- Regels hebben rondom eten
- Bewegingsdrang
- Continue bezig zijn met afvallen, gewicht
- Angst om aan te komen
- Angst voor bepaalde voeding
- Problemen hebben met de kleur, structuur of mondgevoel
- Eten moeten verdienen
- Niet meer samen willen of durven te eten
Herken jij bepaalde symptomen bij jezelf of iemand uit jouw omgeving? Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie, zodat we hier samen eens naar kunnen kijken.
Hoe kom je van restrictief eten af?
Je leest dit artikel omdat je waarschijnlijk van jouw restrictieve stoornis af wil. Je wilt niet meer 24/7 bezig zijn met eten, compenseren en je ellendig voelen. Één ding kan ik je wel vertellen, het gaat niet makkelijk worden, maar het is het wel waard!
Je leert niet alleen weer nieuwe smaken kennen, je leert ook steeds beter jezelf en jouw lichaam kennen. Deze vier tips hebben mij geholpen om weer opnieuw te leren eten en mijn restricties los te laten.
Tip 1. Maak een lijstje met de producten die je niet durft te eten. Ga vervolgens elke week 2 producten van die lijst eten. Het is confronterend en zeker niet makkelijk maar het is wel iets dat moet gebeuren, wil je van jouw restricties afkomen.
Tip 2. Ga op zoek naar de oorzaak van het probleem. Waarom ben je zo bang om aan te komen in gewicht? Waarom wil je alleen maar rode voedingsmiddelen eten en geen gele? Door hier mee aan de slag te gaan, leer je voeding los te koppelen van het échte probleem.
Tip 3. Zie voeding niet meer als de vijand. Je lichaam heeft het nodig om jou van A naar B te brengen. Om ervoor te kunnen zorgen dat je kunt opgroeien, dat je weer kunt gaan genieten van het leven ipv te overleven, dat je spieren kunt opbouwen en dat je weer gezellig mee kunt doen met de rest!
Tip 4. Zoek hulp bij een ervaringsdeskundige eetstoornis coach, psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in eetproblematiek. Hoe langer je met een restrictieve eetstoornis blijft rondlopen hoe lastiger het wordt om hulp te zoeken en iets aan je eetprobleem te doen.
Hulp nodig om van je (restrictieve) eetstoornis af te komen?
Vind je het lastig om zelf weer diverse voedingsmiddelen te herintroduceren in jouw voedingspatroon of weet je niet zo goed hoe je meer kunt gaan eten zonder dit te compenseren? Voel je je onbegrepen door je omgeving?
Ik kom graag met je in gesprek tijdens een gratis sparringsessie. Tijdens deze online sessie luister ik naar jouw verhaal en geef ik je persoonlijke tips zodat je zelf de volgende stap kunt zetten richting herstel. Via onderstaande knop kan je een moment kiezen die jou het beste uitkomt en je lekker op je veilige plek kunt blijven zitten met een warme kop thee!